Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 15:45
BUSINESS & FINANCE

ILO: Έλλειμμα σχεδόν 100 εκατ. θέσεων εργασίας έως το 2022

«Σταθερή και έντονη αύξηση» της ανεργίας

ILO: Έλλειμμα σχεδόν 100 εκατ. θέσεων εργασίας έως το 2022

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), ο οποίος έκανε λόγο για «σταθερή και έντονη αύξηση» της ανεργίας, ιδίως στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι οποίες υπολείπονται στην εμβολιαστική «κούρσα».

Πιο συγκεκριμένα, ο ILO εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απασχόληση δεν πρόκειται να ανακάμψει δυναμικά, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τους νεοεισερχόντες στην αγορά εργασίας, θα δημιουργήσει ένα έλλειμμα 75 εκατ. θέσεων εργασίας το 2021 και 23 εκατ. θέσεων εργασίας το 2022.

«Η προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης θα είναι πολύ αδύναμη, προκειμένου να παράσχει επαρκείς ευκαιρίες απασχόλησης για όσους έμειναν άνεργοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για όσους νέους εισέλθουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας» επεσήμανε ο Οργανισμός.

Εξίσου αρνητική αναμένεται και η «εικόνα» για όσους βρίσκονται σ’ ένα μετέωρο καθεστώς μεταξύ απασχόλησης και ανεργίας (σ.σ. όπως είναι στην Ελλάδα όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας).

Από τους μεγαλύτερους χαμένους της νέας εργασιακής πραγματικότητας, σύμφωνα με το ILO, είναι οι γυναίκες και οι νέοι, όπως και οι εργαζόμενοι στις χώρες, όπου η πανδημία του κορωνοϊού ακόμη «προελαύνει».

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός εκτίμησε ότι αρκετές από τις νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν φέτος και του χρόνου, θα είναι χαμηλής ποιότητας, οξύνοντας το πρόβλημα ανισοτήτων τόσο ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες όσο και εντός της κάθε χώρας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News