Business & Finance Κυριακή 23/05/2021, 20:01
BUSINESS & FINANCE

Δεν βρίσκουν προσωπικό: Αυτές οι εταιρείες βρήκαν τη λύση

Μεγάλο το πρόβλημα και στην Ελλάδα, ειδικά στην εστίαση και στον τουρισμό

Δεν βρίσκουν προσωπικό: Αυτές οι εταιρείες βρήκαν τη λύση

Είναι ένα πρόβλημα που πλέον απασχολεί από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Ελλάδας έως την Amazon και τα McDonald’s. Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά μετά την πανδημία, οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να βρουν υπαλλήλους. 

Στις ΗΠΑ, το  Bureau of Labor Statistics κατέγραψε 8,1 εκατ. ανοικτές θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, καθώς ανησυχίες για τον κορωνοϊό, οικογενειακές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι υπολογίζεται ότι κρατούν εκατομμύρια εργαζόμενους στον «πάγκο». 

Στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες ειδικά στην εστίαση αλλά και στον τουρισμό μιλούν δημοσίως για τη δυσκολία τους να βρουν προσωπικό, ενώ στο θέμα παρενέβη χθες ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας: «Έχει ανοίξει η εστίαση και ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουμε είναι ότι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους τα μαγαζιά για να δουλέψουν. Το ίδιο μας λένε και οι τουριστικές επιχειρήσεις». Ο υπουργός συνέδεσε το πρόβλημα με τα επιδόματα που δόθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, τα οποία μειώνουν την ανάγκη κάποιων για δουλειά. «Εμείς δεν έχουμε πει ότι αιωνίως θα στηρίζουμε τους ανθρώπους για να μην δουλεύουν. Τους στηρίζουμε για να βρουν δουλειά. Μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο», τόνισε.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού με αυξήσεις μισθών, όπως γράφει το CNN. 

Στις ΗΠΑ, η Under Armour θα ανεβάσει από τον επόμενο μήνα τον κατώτατο μισθό της από τα 10 στα 15 δολάρια την ώρα, σε μία εξέλιξη που θα επηρεάσει τις αμοιβές τουλάχιστον 8.000 υπαλλήλων της. 

Η Amazon ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσλαμβάνει 75.000 άτομα με μισθούς που ξεκινούν κατά μέσο όρο από τα 17 δολάρια την ώρα, ενώ προσφέρει μπόνους πρόσληψης 1.000 δολαρίων σε κάποιες περιοχές. 

Η McDonald’s θα δώσει αυξήσεις σε 36.500 υπαλλήλους, με το μέσο ωρομίσθιό της να φτάνει τα 15 δολάρια έως το 2024. 

Αυξήσεις δίνουν επίσης οι Costco, Walmart και Chipotle. Η Bank of America, η οποία πέρυσι διπλασίασε τον κατώτατο μισθό της σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, στα 20 δολάρια την ώρα, δεσμεύτηκε να τον ανεβάσει στα 25 δολάρια την ώρα έως το 2025. Ο CEO της τράπεζας, Μπράιαν Μόινιχαν, είπε στο CNN πως αυτό θα κοστίσει στην τράπεζα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία η Bank of America βλέπει σαν «επένδυση στο επίπεδο ζωής των ανθρώπων της ομάδας μας». Βέβαια, πρόκειται για μία τράπεζα που έβγαλε κέρδη 8,1 δισ. δολάρια μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους και επέστρεψε στους μετόχους της 5 δισ. δολάρια μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών. 

Ασφαλώς, οι μικρές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους και πασχίζουν να σταθούν στα πόδια τους μετά την πανδημία, δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Για αυτές, τα επιδόματα που δίνονται στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωνοϊού λειτουργούν ανταγωνιστικά στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό. Περισσότερες από 20 πολιτείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων σταμάτησαν πρόωρα κάποια από τα επιδόματα του κράτους, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News