Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 17:56
BUSINESS & FINANCE

Η Κύπρος μπλοκάρει τον παγκόσμιο μίνιμουμ εταιρικό φόρο

Η Κύπρος μπλοκάρει τον παγκόσμιο μίνιμουμ εταιρικό φόρο

Την πρόθεση της Κύπρου να ασκήσει βέτο στην υιοθέτηση της πρότασης του Τζο Μπάιντεν για παγκόσμιο μίνιμουμ εταιρικό φόρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άφησε να φανεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Η πρόταση του Λευκού Οίκου για φορολογικό συντελεστή 15% που θα εφαρμόζεται στα κέρδη των πολυεθνικών σε όλες τις χώρες, αναμένεται να υιοθετηθεί κατ΄ αρχήν από τους υπουργούς Οικονομικών του G7 στην επόμενη συνάντησή τους, στην Κορνουάλη.

Στόχος είναι οι πολυεθνικές να μην μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους ανάμεσα στις χώρες, ώστε να φορολογούνται για αυτά στις δικαιοδοσίες που έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές.

Στο πλαίσιο της πρότασης, εάν οι εταιρείες επιχειρήσουν να εγγράψουν τα κέρδη τους σε κάποια δικαιοδοσία χαμηλών φορολογικών συντελεστών, τότε η χώρα στην οποία εδρεύουν θα τους επιβάλει πρόσθετο φόρο, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο παγκόσμιος μίνιμουμ φορολογικός συντελεστής τηρείται.

Όπως γράφει ο Guardian, η ιδέα συγκεντρώνει σημαντική στήριξη στην Ευρώπη, όμως ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ήταν αντίθετη σε μία κοινοτική οδηγία που περιορίζει τη χάραξη της φορολογικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Μία τέτοια οδηγία απαιτεί την ομοφωνία των 27 χωρών-μελών.

Η Κύπρος και η Ιρλανδία εφαρμόζουν τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε., στο 12,5%, για αυτό και αντιμετωπίζουν τη συζήτηση αυτή σαν ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση του Μπάιντεν έκανε λόγο για συντελεστή 21%, όμως έπειτα από διαπραγματεύσεις με άλλες μεγάλες οικονομίες, ο πήχης κατέβηκε στο 15%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News