Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 14:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Στο 15% η χρυσή τομή;

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Στο 15% η χρυσή τομή;

Επί χρόνια διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις διαμαρτύρονται για τα έσοδα δισεκατομμυρίων που χάνονται από τα κρατικά ταμεία εξαιτίας των πρακτικών φοροαποφυγής επιχειρηματικών κολοσσών, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας. Σε επίσημες διακηρήξεις σχεδόν όλοι συμφωνούσαν στην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά στην πράξη η επίτευξη ενιαίας γραμμής στο θέμα αποδεικνυόταν εξαιρετικά δύσκολη. Για πρώτη φορά όμως φαίνεται ότι είμαστε κοντά σε έναν παγκόσμιο συμβιβασμό που θα ορίσει τον ελάχιστο εταιρικό φόρο στο 15%. 

Η σχετική πρόταση έρχεται από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό στην Ευρώπη. «Πρόκειται πραγματικά για σπουδαία πρόοδο» σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, καταφθάνοντας στη Λισαβόνα για τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα έχουμε πραγματικά την ευκαιρία για μία συμφωνία αυτό το καλοκαίρι, για ένα deal για το οποίο προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό» πρόσθεσε. 

Σήμερα η φορολόγηση των εταιρειών διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα. Ο συντελεστής είναι κάτω από το 10% στην Ουγγαρία, στο 12% στην Ιρλανδία (που όμως έχει θέσει σε ισχύ και μία σειρά ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών με μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες μείωναν ακόμη περισσότερο τα βάρη), στο 18% στη Βρετανία και σε κατά πολύ υψηλότερα επίπεδα τόσο στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης όσο και σε ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Bloomberg που ακολουθεί και το οποίο στηρίζεται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ. 

 

Source: Organization for Economic Cooperation and Development

 

Η Γαλλία από την πλευρά της εξέφρασε ικανοποίηση για την αμερικανική πρόταση, αν και όπως είπε, δεν είναι τόσο το εάν ο συντελεστής θα είναι στο 15% το ζητούμενο, αλλά το να καθοριστεί ένα πραγματικά παγκόσμιο πλαίσιο για τη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων. Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και άλλων μικρότερων οικονομιών. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News