Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 16:05
BUSINESS & FINANCE

«Γεγονός» η πρώτη αύξηση επιτοκίων σε χώρα της Δύσης

Από την κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας

«Γεγονός» η πρώτη αύξηση επιτοκίων σε χώρα της Δύσης

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας, η οποία κατέστη η πρώτη τράπεζα της Δύσης που προχωρά σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το επιτόκιο καταθέσεων επτά ημερών αυξήθηκε από 0,75% σε 1%, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πιέσεων στον πληθωρισμό, ο οποίος τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 4,6%, αρκετά άνω του στόχου της κεντρικής τράπεζας (2,5%).

Η αύξηση του επιτοκίου, μάλιστα, ήταν η πρώτη των τελευταίων 2,5 ετών, σηματοδοτώντας αυτό που φοβούνταν οι αγορές. Ότι δηλαδή, επέρχεται μια περίοδος σταδιακής άρσης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο υιοθέτησαν μαζικά μια υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Με δεδομένη την αύξηση του πληθωρισμού, την άνοδο του κόστους εργασίας αλλά και την ανάκαμψη των τιμών στα ακίνητα, ολοένα και περισσότερες τράπεζες εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο απόσυρσης των εν λόγω μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει «υπερθέρμανση» της οικονομίας.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, έγινε από την Ισλανδία, η οποία για να προλάβει τις δυσάρεστερες επιπτώσεις, προχώρησε σε αλλαγή νομισματικής πλεύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο από τη Δανία, αλλά η συγκεκριμένη απόφαση ήταν περισσότερο για τεχνικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News