Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 20:14
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ

Cryptos: Νέα προειδοποίηση από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας

Cryptos: Νέα προειδοποίηση από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας

Στο στρόχαστρο και της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας μπαίνουν τώρα τα κρυπτονομισματα, με αξιωματούχο της να προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, συνιστούν παράγοντα μεγάλης ανησυχίας. 

«Το ενεργητικό των κρυπτονομισμάτων είναι μία αρκετά κερδοσκοπική επένδυση που δεν υπάγεται σε ρυθμιστικό πλαίσιο και γι΄αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν όλα τα χρήματά τους», ανέφερε η Ντέρβιλ Ρόουλαντ, γενική διευθύντρια στο τμήμα χρηματοοικονομικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας. 

Η Ρόουλαντ, η οποία είναι γνωστή για την αυστηρότητά της και τα μεγάλα πρόστιμα που έχει επιβάλει σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας, ενώνει την φωνή της με αυτή άλλων κεντρικών τραπεζιτών που έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. 

Πρόσφατα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν εγγενή αξία και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα χάσουν τα χρήματά τους. Την προηγούμενη εβδομάδα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, εξέφρασε τις ανησυχίες του, αναφερόμενος στην «υπερβολικά μεγάλη» μεταβλητότητα του bitcoin. 

Η Ρόουλαντ συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που πρεσβεύουν την αναγκαιότητα του ρυθμιστικού πλαισίου, όχι μόνο στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αλλά στις επενδύσεις σε μετοχές, μετά την φρενίτιδα που σημειώθηκε από τους μικροεπενδυτές των social media προς ορισμένες μετοχές. Η Ρόουλαντ ζητά εδώ και καιρό να υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς αυτό θα μπορούσε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, να βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς. «Η λήψη αποφάσεων, ο έλεγχος του κινδύνου και της απόδοσης βελτιώνονται με τη διαφοροποίηση και σε αυτόν τον τομέα ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο. Η αγορά διαχείρισης επενδύσεων δεν είναι διαφοροποιημένη και γι΄αυτό θα χρειαστεί πολλή δουλειά», είπε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News