Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 12:54
BUSINESS & FINANCE

Η τράπεζά του χρεοκόπησε το 2008. Τώρα βλέπει νέα φούσκα

Η Washington Mutual κρατά μέχρι και σήμερα το ρεκόρ της μεγαλύτερης τραπεζικής κατάρρευσης

Η τράπεζά του χρεοκόπησε το 2008. Τώρα βλέπει νέα φούσκα

Ο Κέρι Κίλιντζερ έζησε την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος από πολύ κοντά το 2008. Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες στο τιμόνι της Washington Mutual, απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγες εβδομάδες πριν από τη χρεοκοπία της τράπεζας. Τώρα, φοβάται ότι μια νέα φούσκα γιγαντώνεται.

Η WaMu κρατά μέχρι και σήμερα το ρεκόρ της μεγαλύτερης τραπεζικής κατάρρευσης, καθώς είχε ενεργητικό άνω των 300 δισ. δολαρίων, όταν πέρασε στον έλεγχο των αμερικανικών αρχών τον Σεπτέμβριο του 2008 και πουλήθηκε όπως-όπως στην JP Morgan αντί 1,9 δισ. δολαρίων.

Δεκατρία χρόνια μετά, ο Κίλιντζερ θεωρεί ότι η JP Morgan, η Bank of America, η Citigroup και οι άλλες «too big to fail» τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, καθώς στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα ισχύουν πλέον κανόνες που στόχο έχουν να αποτρέψουν την επανάληψη των δραματικών γεγονότων του 2008.

Όμως, ο πρώην τραπεζίτης φοβάται ότι φούσκες σε πολλά άλλα κομμάτια της οικονομίας απειλούν τη σταθερότητα των αγορών.

Παρότι η αμερικανική αγορά ακινήτων εμφανίζει και πάλι δυναμική ανάπτυξη, ο Κίλιντζερ δεν ανησυχεί για αυτήν. Αντίθετα, πιστεύει ότι η  τεράστια ρευστότητα που ρίχνει η Federal Reserve δημιουργεί μία επενδυτική μανία σε διάφορες άλλες αγορές, όπως τα κρυπτονομίσματα, τα non-fungible tokens (NFTs), οι μετοχές-meme, τα οχήματα εξαγορών SPAC και τα εξωτικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (exotic ETFs). 

«Οι φούσκες σήμερα έχουν μεγαλύτερο εύρος και βάθος σε διάφορες αγορές, όχι μόνο στις κατοικίες», είπε στο CNN. Και τόνισε πως η Fed θα πρέπει τώρα να περιορίσει τα μέτρα στήριξης και να αφήσει τα επιτόκια να ανέβουν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News