ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το ακίνητο-«φιλέτο» της Χαλυβουργικής και οι γκρίζες ζώνες

Το ακίνητο-«φιλέτο» της Χαλυβουργικής και οι γκρίζες ζώνες

Άγνωστο παραμένει το μέλλον της Χαλυβουργικής, με το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να έχει απορρίψει την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας για υπαγωγή της βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως έχει αποκαλύψει το moneyreview.gr. Η τράπεζα εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην άσκηση έφεσης, ώστε η υπόθεση να συζητηθεί εκ νέου. Ταυτόχρονα όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα αναφέρει η δικαστική απόφαση, που έχει στη διάθεσή του του moneyreview.gr, για την ιδιαίτερα προνομιακή έκταση, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και τα σβησμένα από το 2012 φουγάρα της Χαλυβουργικής.

Γιατί το ακίνητο είναι μοναδικό

Στο ακίνητο έχουν ανεγερθεί 65 βιομηχανικά κτήρια, βοηθητικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βάσεις μηχανημάτων και αποθηκευτικοί χώροι συνολικής δόμησης 230,8 χιλ. τ.μ. και συνολικής κάλυψης εκτάσεως 218,3 χιλ. τ.μ. Πρόκειται για οικόπεδο, όπως αναφέρει η έκθεση τεχνικής αξιολόγησης, που έχει συντάξει η ΕΤΕ, με σημαντικά πλεονεκτήματα που το καθιστούν, ενδεχομένως, το μοναδικό στην Αττική λόγω της άμεσης πρόσβασης στην Αθηνών – Κορίνθου, της εύκολης πρόσβασης στην Αττική οδό (περίπου 1 χλμ.) και της γειτνίασης με το εμπορικό λιμάνι της Ελευσίνας. Όπως και λόγω της ιδιοκτησίας και χρήσης του υπάρχοντος λιμένος που εξυπηρετεί τη βιομηχανική μονάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολυάριθμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κυριαρχούν οι εμπορευματικές χρήσεις του λιμανιού της Ελευσίνας, θεωρείται ανερχόμενη η χρήση των χώρων αποθήκευσης πρώτων υλών και προϊόντων των επιχειρήσεων.

Βάσει σύμβασης του 1971, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Χαλυβουργικής, παραχωρήθηκε στην βιομηχανία παραλιακή έκταση 477,5 χιλ. τ.μ., έναντι του ποσού των 3 εκατ. δραχμών για τις ανάγκες της βιομηχανικής μονάδας «με απόκτηση δικαιώματος κυριότητας». Ωστόσο, ενώ έχει εγκριθεί η εκτέλεση των σχετικών προσχώσεων και η κατασκευή προβλήτας 100 μέτρων και κρηπιδοτοίχου μήκους 550 μέτρων, μέρος της εν λόγω έκτασης επιφάνειας 68 στρεμμάτων, δεν έχει επιχωθεί ακόμα.

Σήμερα μεγάλο μέρος της έκτασης καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, που περιλαμβάνουν κτίρια παραγωγής, τις παλαιές εγκαταστάσεις των υψικαμίνων, αποθήκες και γραφεία. Μεγάλο, επίσης, τμήμα της έκτασης καταλαμβάνουν το οδικό δίκτυο και ο περιβάλλον χώρος (ασφαλτόστρωση 68.500 τ.μ. και σκυρόδεμα 171.500 τ.μ.), κανάλια όμβριων, αγωγοί καυσίμων, εγκατάσταση παραγωγής οξυγόνου, αζώτου και αργού για την εξυπηρέτηση της βιομηχανικής μονάδας, καθώς και χώροι εναπόθεσης πρώτων υλών και παραπροϊόντων της παραγωγής.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ιανουαρίου του 2020, η αγοραία αξία της βιομηχανίας τοποθετείται σε 132 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το συνολικό ακίνητο των 986 στρεμμάτων, τμήμα του επιφάνειας 357,6 χιλ. τ.μ., που γειτνιάζει με τη θάλασσα αμφισβητείται από το Δημόσιο. Δικαστικά η Χαλυβουργική έχει δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό. Ωστόσο, εάν σε δεύτερο βαθμό η εταιρεία ηττηθεί και δικαιωθεί το Δημόσιο η έκταση θα αποτελεί χερσαίο τμήμα του λιμένα και θα μπορεί να παραχωρηθεί μόνο στον ιδιοκτήτη του υπολειπόμενου ακινήτου. Δεδομένου ότι έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα (στερείται οδικής πρόσβασης), η αγοραία αξία της εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 80,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης.  

Το εν λόγω ακίνητο αποτελεί ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που θα εκποιούνταν, εάν η αίτηση υπαγωγής σε ειδική διαχείριση της Χαλυβουργικής γινόταν δεκτή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News