BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Goldman Sachs: Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την εκτίμηση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ενισχύσει τους μακροπρόθεσμους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από μία δεκαετία απογοητευτικών εξελίξεων στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της χώρας, εκφράζει η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση. Σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου, η ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 7% έως το 2026.

Goldman Sachs: Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης-1

«Η επίδραση στους μεσοπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης και την παραγωγικότητα θα εξαρτηθεί από το συνδυασμό της εμβάθυνσης του κεφαλαίου μέσω των επενδύσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζουν οι αναλυτές της Goldman, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει συμπεριλάβει στο σχέδιό της ένα μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας του κράτους, στο δικαστικό σύστημα και στην αγορά εργασίας. Με τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, η ελληνική κυβέρνηση είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, σημειώνει ο οίκος.

Τα «παλιά προβλήματα»

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να κλείσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η Ελλάδα έμεινε πίσω σε σχέση με την Ε.Ε. σε οικονομικές επιδόσεις τα τελευταία 20 χρόνια, με την προσωρινή οικονομική άνθηση να δίνει τη θέση της στην κρίση χρέους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει πέσει στο 55% του κοινοτικού μέσου όρου. Στα χρόνια αυτά, η Ελλάδα εμφάνισε επίμονα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και σχετικά χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας.

Goldman Sachs: Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης-2

Την ίδια στιγμή, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας χαρακτηρίζονται περιορισμένα, καθώς παρά το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, δίνοντας  συνέχεια στην προ-πανδημίας δημοσιονομική συμπεριφορά της Ελλάδας.

Goldman Sachs: Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης-3

Η ευκαιρία 

Σε αυτό το περιβάλλον, το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει στην Ελλάδα τον δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται για να «χτίσει» μία ανάκαμψη που θα έχει διάρκεια, τονίζει η Goldman Sachs. Το μέγεθος του Σχεδίου Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται αρκετά μεγάλο για να στηρίξει τις δομικές αλλαγές της οικονομίας, ενώ δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επενδύσει στην πράσινη μετάβαση, να αναμορφώσει την αγορά εργασίας και να ενισχύσει τις επενδύσεις, όπου ο οίκος χαρακτηρίζει το ελληνικό σχέδιο ως φιλόδοξο.

Η οικονομική επίδραση του Σχεδίου Ανάκαμψης εξαρτάται αρκετά από τους χρόνους της υλοποίησής του, με την Goldman Sachs να επισημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι πιο ομαλό σε σχέση με την Ισπανία ή την Ιταλία.

Goldman Sachs: Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης-4

Κατόπιν τούτων, ο οίκος υπολογίζει ότι η άμεση επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα θα είναι μία αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες για το διάστημα 2021-2026 ή συνολική ώθηση του πραγματικού ΑΕΠ τουλάχιστον 7%.

Οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην εκτίμηση αυτή είναι ότι τα περισσότερα από τα projects σχετίζονται με επενδύσεις και άρα έχουν μεγαλύτερους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές καθώς και το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές είναι έτσι και αλλιώς μεγαλύτεροι για μια οικονομία που ανακάμπτει από μεγάλη ύφεση, όπως η ελληνική.

Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις

Η Goldman χαρακτηρίζει την υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων σαν τον  κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης. Η Αθήνα, για παράδειγμα, θα έχει το μεγαλύτερο όφελος για την ανάπτυξη από τη βελτίωση στην επιβολή συμβολαίων. Συνολικά, πάντως, οι  μεταρρυθμίσεις απαιτούν πολιτική δέσμευση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον οίκο να στηρίζει την αισιοδοξία του στη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Goldman Sachs: Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης-5

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News