BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκτησης των 900 μονάδων

Με Eurobank, Attica και Πλαστικά Θράκης η ανοδική κίνηση

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκτησης των 900 μονάδων

Ήπια ανοδικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την είσοδο της Eurobank στον βασικό δείκτη του MSCI και τα θετικά εταιρικά μεγέθη του α’ τριμήνου να απορροφούν τη διεθνή μεταβλητότητα και να οδηγούν τον κύριο δείκτη στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,58% και ενισχύεται στις 901,26 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της (896,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 6,5 μονάδες -από 895,4 έως 901,88 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 10 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Η μετοχή της Eurobank είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια», καθώς σημειώνει κέρδη άνω του 2%, χάρη στην είσοδο στον δείκτη MSCI Standard Greece, διευρύνοντας σε τέσσερις τις ελληνικές συμμετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo). Την ίδια ώρα, όμως, η Ελλάδα «έχασε» την Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Small Cap.

Στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών συνεχίζει να παρέχει και η μετοχή της Attica Bank, η οποία ανακάμπτει κατά 9% και τo 0,17 ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η επίδοση της Πλαστικά Θράκης, η οποία εμφανίζει διψήφια κέρδη (10%), χάρη στα ισχυρά κέρδη του α’ τριμήνου. 

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική αγορά, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Τρίτης, εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η τάχιστη ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και επομένως, πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρά την πρόθεση της Λεωφόρου Αθηνών για κίνηση προς τις 950 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από το 2015- δεν αποκλείεται μια βραχυπρόθεσμη «οπισθοχώρηση», με πρώτο σημείο στήριξης τις 870 μονάδες. 

Φυσικά, αυτό μπορεί να ανατραπεί, εφόσον η ελληνική επενδυτική ψυχολογία δεχθεί μία ισχυρή τονωτική «ένεση», υπό τη μορφή της προεξόφλησης καλύτερων ημερών για την οικονομία, με αποτέλεσμα την απορρόφηση όλων των διεθνών τάσεων για ρευστοποιήσεις.

Παραμένουν κάτω από τις 600 μονάδες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, μετά τη σημαντική διόρθωση των προηγούμενων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα κινείται σχεδόν σταθεροποιητικά (+0,05%), παρότι στο ξεκίνημα της ημέρας επιχείρησε να αξιοποιήσει το θετικό momentum από την απόφαση του MSCI.

Πέραν των ισχυρών στηριγμάτων από Eurobank και Attica Bank, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις. Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται στο -0,4% και η μετοχή της Πειραιώς στο -0,25%. Κάπως εντονότερες είναι οι πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα, η οποία χάνει άνω του 1,5%. 

  • Alpha Bank -0,43% 1,2695 ευρώ
  • Attica Bank 9,69% 0,1766 ευρω
  • Eurobank 2,04% 0,8418 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,79% 2,632 ευρώ
  • Πειραιώς -0,25% 1,573 ευρώ

Με Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ στο +1,5%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δείχνουν σχεδόν «ισόπαλοι», με την εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό να είναι «μοιρασμένη». Οι μετοχές των Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ ενισχύονται πέριξ του 1,5%, ενώ στο 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για ΑΔΜΗΕ, Aegean, Sarantis και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis υποχωρεί κατά 1,6%, ενώ απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζει η μετοχή του ΟΤΕ, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε μείωση 1,2% στα ενοποιημένα έσοδα αλλά και αύξηση 3,9% στα λειτουργικά κέρδη. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,5 δισ. ευρώ.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News