NEXT GENERATION EU

Societe Generale: Crash test στα Σχέδια Ανάκαμψης, πώς συγκρίνεται το ελληνικό

Οι αναλυτές της Societe Generale συγκρίνουν τα Σχέδια Ανάκαμψης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας

Societe Generale: Crash test στα Σχέδια Ανάκαμψης, πώς συγκρίνεται το ελληνικό

Περίπου 4 δισ. ευρώ υπολογίζει η Societe Generale ότι θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2021. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 2,6% του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς ο γαλλικός επενδυτικός οίκος υπολογίζει το συνολικό ύψος του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κοντά στο 20% του ΑΕΠ.

Το ύψος των Σχεδίων

Οι αναλυτές της Societe Generale συγκρίνουν τα Σχέδια Ανάκαμψης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Όπως αναμενόταν, η Γερμανία και η Γαλλία δεν σκοπεύουν να κάνουν χρήση των δανείων που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν έχουν οικονομικό λόγο για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η Ιταλία έχει αιτηθεί το σύνολο του ποσού των δανείων που μπορεί να πάρει (122 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα πάνω από το 90% (12,7 δισ. ευρώ από τα 14 δισ. ευρώ). Η Ισπανία επίσης σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των δανείων (70 δισ. από τα 85 δισ. ευρώ), ενώ η Πορτογαλία έχει ζητήσει ένα μικρό μέρος (2,7 δισ. ευρώ από τα 14 δισ. ευρώ).

Societe Generale: Crash test στα Σχέδια Ανάκαμψης, πώς συγκρίνεται το ελληνικό-1

Το ύψος των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης διαφέρει πολύ γιατί κάποιες χώρες τα ενισχύουν με εθνικά πακέτα (Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία) ενώ η Ελλάδα στοχεύει στη μόχλευσή του με καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα.  Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος των Σχεδίων Ανάκαμψης εκτείνεται από το 1% έως το 13% του ΑΕΠ και πλησιάζει το 20% του ΑΕΠ στην Ελλάδα όταν ληφθούν υπόψη και τα δάνεια.

Πού διατίθενται τα χρήματα

Ο στόχος της Ε.Ε. είναι το 37% των κονδυλίων να διατεθεί στην πράσινη μετάβαση και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση, κάτι που η Societe Generale υπολογίζει ότι θα επιτευχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στις περισσότερες χώρες, η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών είναι η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή μέτρα που βοηθούν τις επιχειρήσεις και ενισχύουν την παραγωγικότητα (από μειώσεις φόρων έως αποτελεσματικότητα του Δημοσίου).  

Η Γαλλία και η Ιταλία σχεδιάζουν να ξοδέψουν πολύ περισσότερα από άλλες χώρες στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τις πολιτικές της αγοράς εργασίας.

Η κοινωνική συνοχή αποτελεί περίπου το 20% των δαπανών, με εξαίρεση την Ισπανία και την Ελλάδα.

Πραγματικά, όπως δείχνει το γράφημα της Societe Generale, η Ελλάδα θα ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων για την ανταγωνιστικότητα (κόκκινο χρώμα), με τις δράσεις για την κοινωνική συνοχή να προσελκύουν τη μικρότερη χρηματοδότηση (μπεζ χρώμα).

Societe Generale: Crash test στα Σχέδια Ανάκαμψης, πώς συγκρίνεται το ελληνικό-2

Επίσης, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που διαθέτει τα λιγότερα κονδύλια (μόνο το 12%) για την ψηφιακή μετάβαση (κόκκινο χρώμα).

Societe Generale: Crash test στα Σχέδια Ανάκαμψης, πώς συγκρίνεται το ελληνικό-3

Η χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων

Καθώς οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τον τρίτο πυλώνα του Ταμείο Ανάκαμψης, σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση, οι χώρες έχουν τώρα τους πόρους να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις με υψηλό κόστος.

Όλες οι χώρες σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση, στο πλαίσιο του στόχου για την ψηφιοποίηση, ενώ η βελτίωση του δικαστικού συστήματος  αποτελεί μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία και την Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας σχεδιάζουν τρεις στις έξι χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Οι κοινωνικές πολιτικές είναι επίσης στην ατζέντα, αλλά με διαφορετική προσέγγιση σε κάθε χώρα, καθώς η Ιταλία και η Γερμανία εστιάζουν στη φροντίδα των παιδιών, η Γαλλία στις πολιτικές της στέγασης, η Ελλάδα και η Ισπανία στη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

«Η ευθύνη τώρα βαραίνει τους χαράσσοντες τις πολιτικές για την υλοποίηση και τη διασφάλισης της συνέχειας στις μεταρρυθμίσεις», τονίζουν οι αναλυτές της Societe Generale, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί δέσμευση έως το 2026 τουλάχιστον, όμως πολλοί από τους σημερινούς ηγέτες δεν θα είναι ακόμα στην εξουσία έως τότε (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν εκλογές από το 2021 έως το 2023).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News