Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 15:41
BUSINESS & FINANCE

O νεότερος δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων: Το «παιδί-θαύμα» πίσω από το ether

O νεότερος δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων: Το «παιδί-θαύμα» πίσω από το ether

Ο Βιτάλικ Μπουτέριν ήταν 17 χρόνων όταν άκουσε για πρώτη φορά για το bitcoin. Ο πατέρας του, που είχε ιδρύσει μία μικρή startup λογισμικού, του είπε για το κρυπτονόμισμα, που τότε συμπλήρωνε μόλις δύο χρόνια ζωής. Αρχικά ο Μπουτέριν δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Όμως λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί. Ίσως γιατί είχε πρόσφατα σταματήσει να παίζει World of Warcraft και έψαχνε την επόμενη εμμονή του.

Ήταν μόλις 19 ετών το 2013, όταν δημιούργησε το δίκτυο ethereum. Το κρυπτονόμισμα κυκλοφόρησε το 2015 και με τα χρόνια, ο Μπουτέριν έγινε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον κόσμο του crypto. Με την τιμή του ethereum να σημειώνει νέο ρεκόρ στα 3.500 δολάρια, ο 27χρονος σήμερα Μπουτέριν αναγνωρίζεται ως ο νεότερος δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων. Τα 333.500 ether που έχει στο ψηφιακό πορτοφόλι του αποτελούν σήμερα μία περιουσία αξίας άνω των 1,1 δισ.  δολαρίων.

Γεννημένος λίγο έξω από τη Μόσχα, ο Μπουτέριν ήταν 6 ετών όταν οι γονείς του μετανάστευσαν στον Καναδά. Το ταλέντο του στα μαθηματικά φάνηκε από νωρίς και έτσι, όταν πήγαινε στην τρίτη τάξη εντάχθηκε σε ένα ειδικό πρόγραμμα για χαρισματικά παιδιά. Μπορούσε να προσθέτει τριψήφιους αριθμούς στο μυαλό του με ταχύτητα διπλάσια του μέσου ανθρώπου, ενδιαφέρθηκε από νωρίς για τα οικονομικά και έδειχνε μία φυσική κλίση προς τον προγραμματισμό. Όμως οι κοινωνικές σχέσεις δεν του έβγαιναν εξίσου φυσικά. Την εποχή εκείνη, θεωρούνταν μάλλον παράξενος.

Με μία ικανότητα να εξηγεί απλά τις σύνθετες έννοιες του blockchain, ο Μπουτέριν έγινε συνιδρυτής και αρθρογράφος του Bitcoin Magazine. Το 2014 κέρδισε την περίφημη υποτροφία Thiel Fellowship, όπου ο συνιδρυτής του PayPal και ένας εκ των πρώτων επενδυτών του Facebook Πίτερ Τιλ δίνει σε νέους κάτω των 23 ετών το ποσό των 100.000 δολαρίων «για να φτιάξουν νέα πράγματα, αντί να κάθονται μέσα σε μία τάξη».

Σήμερα, ο Μπουτέριν έχει 1,4 εκατ. followers στο Twitter, όμως δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media.

Το ether θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο «hot» κρυπτονόμισμα, αφού η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 375% από τις αρχές του 2021, με την κεφαλαιοποίησή του να ξεπερνά τα 400 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News