Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 14:39
BUSINESS & FINANCE

Colpo grosso με το bitcoin στην Τουρκία

Colpo grosso με το bitcoin στην Τουρκία

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια φαίνεται πως έκαναν φτερά στην Τουρκία, καθώς οι πελάτες του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex έχασαν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Την ίδια στιγμή, ο υπεύθυνος του χρηματιστηρίου έχει εξαφανιστεί και λέγεται ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι πελάτες του Thodex κινούνται ήδη νομικά, με τον δικηγόρο τους, Ογκούζ Εβρέν Κιλίτς, να λέει στο Blooomberg ότι 390.000 ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας έχουν χάσει την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, οι οποίοι πιθανότατα αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η εισαγγελία ερευνά ήδη την υπόθεση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο δικηγόρος των θυμάτων, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, εγκατέλειψε την Τουρκία χθες, φεύγοντας με το αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη. Οι κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο μένουν αναπάντητες. Το πρακτορείο Demiroren ισχυρίζεται ότι κατέφυγε στην Αλβανία, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφία του Οζέρ στο αεροδρόμιο.

Με δέλεαρ το dogecoin

Στα μέσα του Μαρτίου, το Thodex πραγματοποίησε καμπάνια για την αύξηση των χρηστών του, λέγοντας ότι θα μοιράσει εκατομμύρια dogecoins σε όσους νέους πελάτες ανοίξουν λογαριασμό. Σύμφωνα με το σάιτ του, 4 εκατομμύρια dogecoins μοιράστηκαν στους χρήστες, αν και πολλοί διαμαρτύρονται στα social media ότι δεν τα έλαβαν ποτέ.

Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία κάνει λόγο για αναστολή της λειτουργίας της, λόγω μίας «πρότασης συνεργασίας», χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες. Οι υπηρεσίες θα «παγώσουν» για «περίπου 4-5 εργάσιμες», όσο ολοκληρώνεται η πώληση ποσοστού και οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους, σημειώνεται.

Καθώς οι αναταράξεις της τουρκικής λίρας και το ράλι του bitcoin σπρώχνουν όλο και περισσότερους Τούρκους στα κρυπτονομίσματα, οι αρχές ζητούν να ρυθμιστεί γρήγορα η αγορά.

Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα το ταχύτερο δυνατό, είπε στο Bloomberg ο Τσεμίλ Ερτέμ, οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News