Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 12:35
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Πώς χάθηκαν 2 δισ. δολάρια σε bitcoin

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 62 άτομα σε οκτώ πόλεις

Τουρκία: Πώς χάθηκαν 2 δισ. δολάρια σε bitcoin

Δεκάδες συλλήψεις έκανε η τουρκική αστυνομία, αφότου οι πελάτες ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων της χώρας έχασαν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και ο ιδρυτής του εγκατέλειψε την Τουρκία

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 62 άτομα σε οκτώ πόλεις, ενώ αναζητά άλλα 16, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Διεθνές ανθρωποκυνηγητό έχει ξεκινήσει για τον εντοπισμό του ιδρυτή της πλατφόρμας, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Αλβανία. Οι τουρκικές αρχές ζητούν τη βοήθεια της Interpol για τη σύλληψή του. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, οι ζημιές ενδεχομένως να φτάνουν τα 2 δισ. δολάρια, καθώς οι 390.000 χρήστες της πλατφορμας κρυπτονομισμάτων Thodex δεν έχουν πια πρόσβαση στα χρήματά τους. 

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, ο οποίος πιστεύεται ότι διέφυγε αεροπορικώς από την Τουρκία την Τετάρτη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπόσχεται να αποπληρώσει τους επενδυτές και να επιστρέψει στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. 

Οι αρχές μπλόκαραν τους λογαριασμούς της εταιρείας και η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της, στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο ίδιος ο Οζέρ, πάντως, αμφισβητεί τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι περίπου 30.000 χρήστες έχουν επηρεαστεί. 

Σημειώνεται ότι το Thodex ήταν μέρος της μανίας με το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον πληθωρισμό και τις διακυμάνσεις της λίρας. 

Στα μέσα του Μαρτίου, το Thodex πραγματοποίησε καμπάνια για την αύξηση των χρηστών του, λέγοντας ότι θα μοιράσει εκατομμύρια dogecoins σε όσους νέους πελάτες ανοίξουν λογαριασμό. Σύμφωνα με το σάιτ του, 4 εκατομμύρια dogecoins μοιράστηκαν στους χρήστες, αν και πολλοί διαμαρτύρονται στα social media ότι δεν τα έλαβαν ποτέ.

Έκτοτε, οι πελάτες έχασαν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία έκανε λόγο για αναστολή της λειτουργίας της, λόγω μίας «πρότασης συνεργασίας», χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες. Οι υπηρεσίες θα «παγώσουν» για «περίπου 4-5 εργάσιμες», όσο ολοκληρώνεται η πώληση ποσοστού και οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους, έγραφε.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο δικηγόρος των θυμάτων, ο Οζέρ εγκατέλειψε την Τουρκία την Τετάρτη, φεύγοντας με το αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη. Οι κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο μένουν αναπάντητες. Το πρακτορείο Demiroren ισχυρίζεται ότι κατέφυγε στην Αλβανία, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφία του Οζέρ στο αεροδρόμιο

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News