Business & Finance Δευτέρα 3/05/2021, 12:16
BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Στην τελική στροφή για την επανεκκίνηση – Προσδοκίες και προβληματισμοί

Τουρισμός: Στην τελική στροφή για την επανεκκίνηση – Προσδοκίες και προβληματισμοί

Με προσμονή, αλλά και προβληματισμούς μπαίνει στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση ο ελληνικός τουρισμός, που αποτελεί και το επόμενο κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας στην κανονικότητα. Με όπλο και την διεύρυνση του εμβολιαστικού προγράμματος η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός και προσδοκούν ότι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2020, τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τις τουριστικές εισπράξεις, που πέρυσι υποχώρησαν στα 4,3 δισ. ευρώ, έναντι 18,1 δισ. ευρώ το 2019. Στο χειρότερο σενάριο εκτιμάται ότι τα έσοδα θα προσεγγίσουν το 40% αυτών του 2019, από 25% το 2020.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επέστρεψε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ και στο Μεξικό έχοντας καταγράψει «αισιόδοξα μηνύματα». Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, από τις επαφές υψηλού επιπέδου που είχε ο υπουργός με παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς (αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχειακούς ομίλους, tour operators κλπ.), επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για την Ελλάδα. Επιπλέον σε επαφές που είχε με ανώτατα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών Delta, American και United Airlines επισφραγίστηκε ότι οι τρεις αμερικανικοί αερομεταφορείς, βάσει και των μέχρι στιγμής καταγεγραμμένων κρατήσεων, εκτιμούν ότι οι απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα θα έχουν μεγάλη ζήτηση στους επόμενους μήνες.

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr, τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα θα αρχίσουν να ανοίγουν από τα μέσα Μαΐου και τον Ιούνιο. Για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού πάντως οι κρατήσεις βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα αλλά αναμένεται να ανακάμψουν μετά τα μέσα Μαΐου οπότε και εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει διεθνώς το τοπίο για τα ταξίδια. Κάποιοι πάντως εκτιμούν πως η αβεβαιότητα και το ρευστά επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο θα μετατοπίσουν χρονικά τα σχέδια για ταξίδια και διακοπές προς το φθινόπωρο.

Σήμερα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε προς τα κράτη-μέλη τη χαλάρωση των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της Ε.Ε. συστήνοντας μεταξύ άλλων να επιτραπεί η είσοδος στην Ε.Ε. για μη ουσιώδεις λόγους όχι μόνο για άτομα που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλους όσοι έχουν λάβει την τελευταία δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την Ε.Ε.. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ. Σημειώνεται ότι την 1η Ιουνίου θα είναι τεχνικά έτοιμο το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, με στόχο να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου. Όπως ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πιστοποιητικό.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προειδοποίησε, με επιστολή που απηύθυνε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού, πως η φετινή χρόνια θα είναι «ακόμα πιο δύσκολη από το 2020» για τους ξενοδόχους. «Βρισκόμαστε 15 ημέρες περίπου πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και δεν βλέπουμε πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη μας να επαναλειτουργήσουν, ούτε γνωρίζουμε με ποιους όρους αυτό θα συμβεί» ανέφερε στην επιστολή της, προειδοποιώντας πως η ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου «έχει φτάσει στο κόκκινο».

«Φθάσαμε ήδη στον Μάιο και οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες – αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ.) ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο. 2 Με ποια χρήματα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για την εκ νέου τη λειτουργία τους;» επισήμανε το προεδρείο της ΠΟΞ, ζητώντας να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου και προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News