Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 10:52
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Τα ιταλικά νησιά τρέχουν να προλάβουν τα Covid-free της Ελλάδας

«Εδώ στην Ιταλία, έχουμε ήδη χάσει πάρα πολύ χρόνο. Η Ελλάδα άρχισε να μιλά για τα Covid-free νησιά πριν από ένα μήνα»

Bloomberg: Τα ιταλικά νησιά τρέχουν να προλάβουν τα Covid-free της Ελλάδας

Τα νησιά, που περιτριγυρίζονται από θάλασσα και άρα μπορούν εύκολα να απομονωθούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από το άνοιγμα του τουρισμού, προβλέπει το Bloomberg. «Η Ελλάδα, με την εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της, βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά, έχοντας ήδη εμβολιάσει τους περισσότερους κατοίκους στα μικρότερα από τα εκατοντάδες νησιά της», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Και ενώ στην Ιταλία υπάρχει μία διαμάχη για το εάν θα πρέπει τα νησιά να πάρουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, ο Λούκα Ντ’ Άμπρα, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων στα νησιά Ίσκια και Προτσίντα λέει στο Bloomberg: «Εδώ στην Ιταλία, έχουμε ήδη χάσει πάρα πολύ χρόνο. Η Ελλάδα άρχισε να μιλά για τα Covid-free νησιά πριν από ένα μήνα».

Πραγματικά, στη Σκιάθο, όπου οι 6.600 κάτοικοι ελπίζουν να έχουν εμβολιαστεί έως τις αρχές Μαΐου, ο δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας λέει: «Είμαστε σε απευθείας επικοινωνία με τις αεροπορικές και έχουμε δει πρωτοφανές ενδιαφέρον από τους tour operators».

Βέβαια, όπως εξηγεί το Bloomberg, πολλά μπορεί να πάνε στραβά, καθώς μία εστία κορωνοϊού σε ένα νησί με ελάχιστες νοσοκομειακές κλίνες είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα, όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις μεγάλες πόλεις.

Η Ίσκια, που συγκεντρώνει περισσότερους από 300.000 τουρίστες το καλοκαίρι, έχει μόλις 75 νοσοκομειακές κλίνες.  

Όπως λέει ο Μάικλ Μπλάντι, πρόεδρος της Blandy Group, η οποία έχει ποσοστά σε 15 πορτογαλικά ξενοδοχεία, το σύστημα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αρχίσει να δουλεύει κανονικά μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί. «Έως τότε, οι tour operators θα έχουν ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν», γράφει το Bloomberg.

Πάντως, η Ίσκια στοχεύει να έχει εμβολιάσει το 70% των κατοίκων έως τα τέλη Μαΐου, ενώ τα κοντινά νησιά Κάπρι και Προτσίντα θα μπουν σε πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες.

Όσοι δουλεύουν στον τουρισμό στην ακτή Αμάλφι θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, αλλά μόνο όταν έχουν καλυφθεί πλήρως τα νησιά.

«Στον εποχιακό τουρισμό, κάθε εβδομάδα μετρά. Όσο το γρηγορότερο μπορούμε να αρχίσουμε ν α προωθούμε το καθεστώς του Covid-free, τόσο το καλύτερο», λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Lido Ricciulillo.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News