Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 16:24
BUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Πόλεμος για το «κλεμμένο» σχέδιο των «Covid-free» νησιών

Ιταλία: Πόλεμος για το «κλεμμένο» σχέδιο των «Covid-free» νησιών

Αντιδράσεις ξεσπούν στην Ιταλία καθώς οι αρχές σπεύδουν να αντιγράψουν το ελληνικό σχέδιο για τα «Covid-free» νησιά.

Οι τοπικές αρχές των νησιών Έλμπα, στα ανοικτά της Τοσκάνης, και Κάπρι, στον κόλπο της Νάπολης, βιάζονται να εμβολιάσουν όλους τους κατοίκους τους έως τα τέλη του Απριλίου, σε μία προσπάθεια να σώσουν την τουριστική σεζόν.

Το επίσημο σχέδιο συζητείται, μάλιστα, και σε κυβερνητικό επίπεδο, έπειτα από αίτημα της Ancim, της ένωσης των μικρών νησιών, με τον υπουργό Τουρισμού Massimo Garavaglia να υιοθετεί την πρόταση. «Μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει, γιατί εάν το κάνουν άλλοι και εμείς όχι, τότε το μειονέκτημα θα είναι τεράστιο», λέει.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές στοχεύουν να εμβολιάσουν πλήρως τον πληθυσμό 69 μικρών νησιών, τόσο για πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τα logistics του προγράμματος εμβολιασμών όσο και για λόγους διαφήμισης, αφού αυτά παρουσιάζονται σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ως «Covid-free»  νησιά.

Όμως στην Ιταλία, οι προσπάθειες αντιγραφής του ελληνικού σχεδίου προκαλούν αντιδράσεις. Ο Stefano Bonaccini, πρόεδρος της περιφέρειας Αιμιλία-Ρωμανία, ζητά από τον υπουργό Τουρισμού να απορρίψει το σχέδιο, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν προνομιούχες τουριστικές περιοχές σε βάρος άλλων». Ο Massimiliano Fedriga, πρόεδρος της περιοχής Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια, τονίζει ότι το σχέδιο θα πρέπει να είναι ίδιο για όλους, ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις.

Πάντως, τα νησιά προχωρούν κανονικά, με τον δήμαρχο του Κάπρι, Marino Lembo, να λέει ότι το νησί του θα είναι «Covid-free» σε δύο εβδομάδες. «Όλοι οι  πολίτες θα είναι εμβολιασμένοι, κάτι που θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε την τουριστική σεζόν με ασφάλεια», σημειώνει. Τα γειτονικά νησιά Ίσκια και Προτσίντα έχουν παρόμοιους στόχους.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News