Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 14:39
BUSINESS & FINANCE

Ξενοδόχοι: Στο κόκκινο η ρευστότητα – τι ζητούν για να ανοίξουν

Ξενοδόχοι: Στο κόκκινο η ρευστότητα – τι ζητούν για να ανοίξουν

Η ρευστότητα των ξενοδοχείων έχει φτάσει «στο κόκκινο», με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν  σε 15 ημέρες, όταν ανοίγει και επίσημα ο τουρισμός, προειδοποιεί η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

«Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν», εξηγεί η ΠΟΞ. Και προσθέτει ότι όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους.

«Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη μας δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό), όσο και η επιδότηση τόκων», αναφέρει η επιστολή.

Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, προκαταβολές δεν υπάρχουν, ενώ οι κρατήσεις είναι μηδενικές.

«Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες – αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ) ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο», επισημαίνουν οι ξενοδόχοι.

Για αυτό και αναφέρουν ότι ήδη θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ενόψει της επαναλειτουργίας τους, να έχουν εξευρεθεί λύσεις για τη κάλυψη των υποχρεώσεων προς το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, να έχει επεκταθεί και στις εποχικές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το εποχικό προσωπικό τους και να έχει διευκρινισθεί πως και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρυσι.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΞ, η φετινή χρόνια είναι ακόμα πιο δύσκολη από το 2020. «Οι υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται και αντοχές πλέον δεν υπάρχουν. Ωστόσο το έτος 2020 μιλούσαμε για μια μείωση τζίρου της τάξεως του 78%, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο απόλυτο 0!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την επιστολή, ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά. «Επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει. Ελληνικός Τουρισμός χωρίς Ελληνικά Ξενοδοχεία δεν υπάρχει», καταλήγουν οι ξενοδόχοι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News