Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 13:46
BUSINESS & FINANCE

Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα των Large Caps – οι 3 μετοχές που αγοράζει

Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα των Large Caps – οι 3 μετοχές που αγοράζει

Αδύναμα, όπως αναμενόταν, ήταν τα αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE Large Cap για το 2020, σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή.

Εξαιρουμένων των τραπεζών, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 21% σε ετήσια βάση, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 14% και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 8%. 

Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα των Large Caps – οι 3 μετοχές που αγοράζει-1

Λαμβάνοντας υπόψη και τις τράπεζες, οι ζημίες ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, λόγω της ζημίας που κατέγραψε η Eurobank από την τιτλοποίηση ΜΕΑ (Project Cairo).

 Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα των Large Caps – οι 3 μετοχές που αγοράζει-2

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση, λόγω ταμειακών εκροών των Motor Oil, Lamda Development, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ. Εάν εξαιρεθούν αυτές, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση, πρωτοφανής επίδοση στα τελευταία χρόνια. 

 Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 482 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στα 14,6 δισ. ευρώ. Καθαρό ταμείο εμφάνισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και η ΕΧΑΕ.

Merit: Πώς είδε τα αποτελέσματα των Large Caps – οι 3 μετοχές που αγοράζει-3

 Αδύναμα αποτελέσματα εμφάνισαν οι Motor Oil, Eλλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Development. Ωστόσο, το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τις περισσότερες εταιρείες, όπως επισημαίνει η Merit.         

 Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής συνεχίζουν να εστιάζουν σε εταιρείες που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Οι καλύτερες επενδυτικές ιδέες τους για αγορά στα τρέχοντα επίπεδα είναι ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Η Merit δηλώνει ουδέτερη πλέον για τις Jumbo και ΔΕΗ, γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές στόχους της. 

 Επίσης, παραμένει ουδέτερη για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς το ράλι των μετοχών οφείλεται στην ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece Standard και όχι στην βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή και για τον λόγο αυτό, η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι όλες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου μεσοπρόθεσμα. Οι κύριες επιλογές της από τον κλάδο είναι η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News