Business & Finance Παρασκευή 16/04/2021, 21:15
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Eurogroup: Αναγκαία η βελτίωση της πτωχευτικής νομοθεσίας στις χώρες του ευρώ

Eurogroup: Αναγκαία η βελτίωση της πτωχευτικής νομοθεσίας στις χώρες του ευρώ

Τον τρόπο βελτίωσης και απλούστευσης του νομοθετικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο σημερινό άτυπο Eurogroup, με σκοπό να προετοιμαστούν για το επικείμενο «κύμα» εταιρικών χρεοκωπιών, όταν θα αποσυρθεί το κρατικο δίχτυ προστασίας από τις επιχειρήσεις. 

Η πτωχευτική νομοθεσία διαφέρει από χώρα σε χώρα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ευρωζώνη. Το θέμα αυτό απειλεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς το ενεργητικό των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων «παγώνει» στο πλαίσιο μία μακράς νομικής διαδικασίας, αντί να χρησιμοποιείται ξανά στην οικονομία. 

«Συστήματα χρεοκοπιών που λειτουργούν εύρυθμα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ανάκαμψη», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Η αναμενομένη αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών θα μεγαλώσει τον όγκο των επισφαλών δανείων, όταν θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και οι κυβερνήσεις ξεκινήσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, τα οποία κρατούν αυτή τη στιγμή «ζωντανές» επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν είναι βιώσιμες.  
   
«Οι διαφορές στο νομοθετικό πλαίσιο πτωχεύσεων μεταξύ των χωρών καθιστά αποσπασματικές τις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε.. Η σύγκλιση είναι πρωτίστως σημαντική προκειμένου να αποφευχθεί μία συσσώρευση των επισφαλών δανείων στο άμεσο μέλλον αλλά και σε μελλοντικές κρίσεις», ανέφερε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News