Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 20:07
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Καμπανάκι Κομισιόν για αύξηση χρεωκοπιών και επισφαλειών όταν θα φύγει η κρατική βοήθεια

Καμπανάκι Κομισιόν για αύξηση χρεωκοπιών και επισφαλειών όταν θα φύγει η κρατική βοήθεια

Αντιμέτωπη με «κύμα» χρεωκοπιών και επισφαλών δανείων θα βρεθεί η Ε.Ε. όταν θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία και οι κυβερνήσεις αρχίσουν να αποσύρουν τα κρατικά προγράμματα στήριξης που εξακολουθούν να παρέχουν δίκτυ προστασίας σε πολλές επιχειρήσεις, όπως προειδοποιεί εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν το οποίο θα εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν αποφύγει την αύξηση των χρεοκοπιών χάρη στα εθνικά προγράμματα στήριξης που υπολογίζονται στα 2,3 τρισ.ευρώ. Χωρίς αυτή τη βοήθεια και χωρίς τις χορηγήσεις νέων δανείων από τράπεζες, περίπου το ένα-τέταρτο των επιχειρήσεων της Ε.Ε. θα παρουσίαζαν προβλήματα ρεστότητας έως τα τέλη του 2020, αφού θα είχαν καταναλώσει όλη την ρευστότητά τους εν μέσω του χάους που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στις οικονομίες, όπως επισημαίνει το κοινοτικό έγγραφο. 

«Οταν τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης εκπνεύσουν, τότε πιθανόν πολλές επιχειρήσεις να κηρύξουν στάση πληρωμής του χρέους τους, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε πτωχεύσεις», εξηγεί το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. 

Περίπου το ήμισυ των επιχειρήσεων που θα παρουσίαζαν πέρυσι προβλήματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας διέτρεxαν ήδη υψηλό κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους τους και πριν από την κρίση, και τώρα κρατιούνται βιώσιμες μόνο και μόνο με τη βοήθεια των κυβερνήσεων. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν αντιμετώπες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας όταν παρέλθει η κρίση. 

Το Eurogroup της Δευτέρας θα επικεντρωθεί στον τρόπο διαχείρισης αυτών των επιχειρήσεων και στον τρόπο με τον οποίο θα αποσυρθεί η κρατική βοήθεια στο μέλλον. Επίσης, θα εξετάσουν ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος, με τη βοήθεια των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, να εντοπίσουν ποιές επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και μπορούν να επιβιώσουν. 

Κοινοτικός αξιωματούχος που συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις τόνισε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία στην ανάγκη συνέχισης αυτής της δημοσιονομικής στήριξης. Ομως, την ίδια στιγμή, όλοι αναγνωρίζουν ότι η στήριξη αυτή θα πρέπει να αλλάξει μορφή και να υπάρξει μία σταδιακή μετάβαση σε μία πιο στεχευμένη οικονομική βοήθεια, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, στο τρίτο τρίμηνο του 2020, τα τραπεζικά δάνεια της Ευρωζώνης που μπήκαν σε μορατόρια εκτινάχθηκαν στα 587 δισ.ευρώ, εκ των οποίων το 60% αφορούσε σε εταιρικά δάνεια. Στο δεύτερο τρίμηνο, η αναλογία των επισφαλών δανείων επί του συνόλου των δανείων της Ευρωζώνης κυμαινόταν μόλις στο 5,23%. 

«Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε., παρότι ο χρόνος και το μέγεθος της αύξησης παραμένουν αβέβαια», αναφέρει η Κομισιόν. 

Το χειρότερο πλήγμα έχουν υποστεί ξενοδοχεία και εστίαση, όπου τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων κλάδων έχουν προβλήματα ρευστότητας. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται ωστόσο και στους κλάδους μεταφορών, αυτοκινητοβιομηχανιών, βασικών μετάλλων και υφαντικών ινών. Ο κλάδος υπηρεσιών επικοινωνίας, τροφίμων, φαρμάκων και υπολογιστών παρουσίασε πολύ καλύτερες επιδόσεις. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News