Business & Finance Δευτέρα 18/01/2021, 20:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Εμφαση στο συντονισμό των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

Eurogroup: Εμφαση στο συντονισμό των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

Για τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογήσουν και θα συντονίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών από την κρίση του κορωνοϊού συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την Κομισιόν να προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι η πανδημία έχει διογκώσει τις οικονομικές ανισορροπίες. 

«Θα επανεξετάσουμε το σχέδιο της Ε.Ε. για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του Covid-19 και θα το πράξουμε με τέτοιο τρόπο που να είναι όσο το δυνατόν πιο ευεργετικό για όλους», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντονόχοε.

Oι υπουργοί Οικονομικών επανέλαβαν επίσης τη δέσμευησή τους να διατηρήσουν υποστηρικτική τη δημοσιονομική πολιτική για να βοηθήσουν την οικονομία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του Covid-19. «Δημοσιονομικά μέτρα στήριξης είναι τώρα αναγκαία για να στηρίξουν τις κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού», δήλωσε ο Ντονόχοε. 

Η Κομισιόν επεσήμανε ότι η πανδημία έχει οδηγήσει τα ήδη υπερχρεωμένα κράτη ακόμη πιο βαθιά στο χρέος, εντείνοντας ταυτόχρονα και τα προβλήματα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης. Οι αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα αυξάνουν το κίνδυνο κρίσεων και καθιστούν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ λιγότερο αποτελεσματική. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως ανέφερε η Κομισιόν.

«Μία δυναμική υλοποίηση των σχετικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, κάνοντας πλήρη χρήση των μέτρων στήριξης της Ε.Ε. θα μπορούσε να εξαλείψει τις ανισορροπίες, ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεγέθυνσης των αποκλίσεων εντός της ζώνης του ευρώ», σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν. 

Οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν τώρα τα σχέδια για τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανήσουν τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης. Για τα σχέδια αυτά, που θα εγκριθούν από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις της Ε.Ε., όπως να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις σε προγράμματα ψηφιοποίησης της οικονομίας και πράσινης ενέργειας. Επίσης, η Κομισιόν είχε συστήσει πέρυσι σε Γερμανία και Ολλανδία να ενισχύσουν τις επενδύσεις και το εισόδημα των νοικοκυριών, προκειμένου να μειώσουν τα τεράστια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους. Από την άλλλη, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλίαθα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα υψηλά δημόσια και ιδιωτικά χρέη, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά τους.

Και επειδή οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι αλληλοεξαρτώμενες, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις για την ανάκαμψη μίας χώρας θα έχουν αντίκτυπο και στις υπόλοιπες. Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν υπογραμμίζει πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός των εθνικών προσπαθειών για την προώθηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να βελτιωθεί η σύγκλιση και η ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης στο σύνολό της, σύμφωνα με την Κομισιόν.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News