Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 16:12
ΙΤΑΛΙΑ

Ο Ντράγκι «ψάχνει» 40 δισ. ευρώ στις αγορές

Στο 0,7% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

Ο Ντράγκι «ψάχνει» 40 δισ. ευρώ στις αγορές

Την άντληση έως και 40 δισ. ευρώ από τις αγορές σχεδιάζει η Ιταλία, σε μια προσπάθεια στήριξης της εγχώριας οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι χρειάζεται περίπου 35 έως 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το υπάρχον κενό του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος εμπεριέχει μια σειρά μέτρων στήριξης.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της γειτονικής χώρας μελετάει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης αυτού του κενού, μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων, Άλλωστε, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, διευκολύνοντας τον εξωτερικό δανεισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται σήμερα στο 0,71%, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχε διολισθήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, χάρη και στα μέτρα χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας στην ιταλική οικονομία, η οποία το 2020 συρρικνώθηκε κατά 9%, η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 130 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος στο 155,6% του ΑΕΠ.

Τον προηγούμενο μήνα δε, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την εκταμίευση ενός προγράμματος βοήθειας για επιχειρήσεις και πολίτες, ύψους 32 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο της πανδημικής περιόδου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News