Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 10:37
BUSINESS & FINANCE

PwC: Σε επίπεδα ρεκόρ η αισιοδοξία των CEO για την παγκόσμια ανάκαμψη

Ανάπτυξη «βλέπει» το 76%

PwC: Σε επίπεδα ρεκόρ η αισιοδοξία των CEO για την παγκόσμια ανάκαμψη

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της PwC ανάμεσα σε 5.050 διευθύνοντες συμβούλους (CEO) από 100 διαφορετικές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, το 76% των επιχειρηματικών «ηγετών» προβλέπει βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης εντός του 2021, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο το 2020 (22%) και το 2019 (42%). Μάλιστα, η αισιοδοξία είναι ιδιαίτερα έντονη στη Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη, όπου αγγίζει το 86% και το 76%, αντίστοιχα. 

«Μετά από έναν χρόνο πανδημίας η οποία συνετέλεσε σε εκτεταμένες οικονομικές δυσκολίες, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις για επενδύσεις και πρόσληψη προσωπικού, νιώθουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την φετινή χρονιά. Οι CEO έχουν εμπιστοσύνη ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει, παίρνοντας ώθηση από την ταχεία εξέλιξη των εμβολίων και των προγραμμάτων εμβολιασμού σε πολλά μέρη του κόσμου» σχολιάζει ο Μπομπ Μόριτζ, πρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου της PwC.  

Σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη, οι CEO είναι πιο αισιόδοξοι και για τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους, καθώς περίπου το 36% δηλώνει «πολύ αισιόδοξο» για τη βελτίωση των εταιρικών εσόδων το προσεχές 12μηνο (σ.σ. 27% το 2020). 

Ωστόσο, παρά την αύξηση της αισιοδοξίας, διαπιστώνεται ευρεία διακύμανση ανάμεσα στους κλάδους, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει τους διαφορετικούς βαθμούς επιρροής της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά. 

Έτσι, για παράδειγμα, οι CEO στους κλάδους τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας σε ποσοστό 45% και 43%, αντίστοιχα. Οι CEΟ στους κλάδους μεταφορών – logistics (29%) και φιλοξενίας – αναψυχής (27%), αντίθετα, συγκαταλέγονται στους λιγότερο αισιόδοξους.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, τέλος, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη θέση τους ως την κορυφαία αγορά ,στην οποία οι CEO προβλέπουν ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό αποτυπώνεται με ποσοστό 35%, δηλαδή επτά μονάδες μπροστά από το 28% της Κίνας. Το 2020, οι ΗΠΑ ξεπερνούσαν την Κίνα μόλις κατά μία μονάδα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News