Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 14:20
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Πόσο θα κοστίσει στην τουρκική οικονομία αυτή η κρίση

Capital Economics: Πόσο θα κοστίσει στην τουρκική οικονομία αυτή η κρίση

Δύο ποσοστιαίες μονάδες κόβει από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας η Capital Economics, εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη.

Η ανάκαμψη της Τουρκίας θα είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι περίμεναν, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, μειώνοντας τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ στο +4,8% από το +6,8% προηγουμένως. Για το 2022, η Capital Economics εξακολουθεί να περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%.

«Η αναταραχή στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σημαίνει ότι τώρα περιμένουμε μία μείωση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, ενώ θα ακολουθήσει περαιτέρω επιθετική χαλάρωση το δεύτερο εξάμηνο του 2021», αναφέρουν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το βασικό επιτόκιο της λίρας θα πέσει στο 10% έως τα τέλη του χρόνου, από το 19% που είναι σήμερα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η λίρα αναμένεται να πέσει από τα επίπεδα των 8,00/δολάριο στα 9,50/δολάριο έως τα τέλη του 2021 και στα 10,50/δολάριο έως τα τέλη του 2022.

«Μία σοβαρή κρίση ισοζυγίου πληρωμών, η οποία θα συνοδεύεται από σοβαρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί το βασικό κίνδυνο», τονίζει ο οίκος, εξηγώντας ότι τα βραχυπρόθεσμα χρέη των τραπεζών είναι μεγάλα, αφού αντιστοιχούν  περίπου στο 12,5% του ΑΕΠ. «Εάν το κόστος δανεισμού αυξηθεί σε απαγορευτικά επίπεδα, οι τράπεζες βρίσκονται σε αδύναμη θέση για να εξυπηρετήσουν τα χρέη αυτά», επισημαίνεται.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News