Business & Finance Κυριακή 24/01/2021, 14:23
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την τουρκική λίρα

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την τουρκική λίρα

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την τουρκική λίρα προχώρησε η Goldman Sachs, προβλέποντας περαιτέρω κέρδη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές ανατίμησης ενδεχομένως να περιορίζονται.  

Ο επενδυτικός οίκος «βλέπει» τώρα την ισοτιμία της λίρας με το δολάριο στο 7 σε τρεις μήνες από σήμερα, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 7,5 στο ίδιο διάστημα. 

«Μία προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό στο 9,4% για τα τέλη του έτους στη σχετική ενημέρωση της επόμενης εβδομάδας, θα μπορούσε να επιτρέψει μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση των προοπτικών και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα θετικό καταλύτη», σημειώνει η Goldman Sachs. 

Ο οίκος βλέπει την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου στο 7 (από 7,75 προηγουμένως) στο 6μηνο και στο 7,5 (από 8 προηγουμένως) στο 12μηνο. 

Η τουρκική λίρα είναι ανάμεσα στα πρώτα σε επιδόσεις νομίσματα αναδυόμενων χωρών φέτος, καθώς την Παρασκευή έκλεισε στο 7,4170. Έχει ανατιμηθεί κατά 14% από το ιστορικό χαμηλό της 6ης Νοεμβρίου, αφότου ο πρόεδρος Ερντογάν άλλαξε το οικονομικό του επιτελείο. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κράτησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της λίρας στο 17% στην πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για τη χρονιά και δεσμεύτηκε να το κρατήσει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. «Ακόμα και εάν αυτή η στροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική στην Τουρκία συνεχιστεί, η δυναμική του νομίσματος ενδεχομένως τελικά να περιοριστεί από μία αναγκαία προσπάθεια να χτιστούν και πάλι συναλλαγματικά αποθεματικά», ανέφερε η Goldman Sachs. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News