Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 13:16
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

BofA: Το κρυφό κορωνο-σοκ της αγοράς εργασίας

BofA: Το κρυφό κορωνο-σοκ της αγοράς εργασίας

Το σοκ του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται στα επίσημα στοιχεία, προειδοποιεί η Bank of America, εξηγώντας ότι η πανδημία θα αφήσει μόνιμες ουλές στην οικονομία, με τους εργαζόμενους να χάνουν το 7% των εισοδημάτων τους για πάντα και το ανεκμετάλλευτο εργατικό δυναμικό να φτάνει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως τονίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος σε σημερινή ανάλυσή του, τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας δεν αποτυπώνουν πλήρως το κόστος της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Βέβαια, τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη ήταν κατά 1,6 εκατομμύρια άτομα υψηλότερος σε σχέση με τις αρχές του 2020, καθώς το ποσοστό της ανεργίας ήταν κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Όμως, η BofA τονίζει ότι σε αυτά τα νούμερα θα πρέπει να προσθέτει κανείς και το ανεκμετάλλευτο εργατικό δυναμικό, στο οποίο περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε κρατικά προγράμματα προστασίας (αναστολές συμβάσεων κτλ), οι υποαπασχολούμενοι, εκείνοι που έχουν τεθεί αναγκαστικά σε καθεστώς ημιαπασχόλησης χωρίς να το επιλέξουν και οι άνεργοι που αποθαρρύνθηκαν και σταμάτησαν να ψάχνουν για δουλειά.

BofA: Το κρυφό κορωνο-σοκ της αγοράς εργασίας-1

Η Bank of America υπολογίζει ότι το ανεκμετάλλευτο εργατικό δυναμικό είναι στην πραγματικότητα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο και από το επίσημο ποσοστό ανεργίας του τρίτου τριμήνου του 2020. Και με την ανάπτυξη να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος το τέταρτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, κοντά στο 12%.

BofA: Το κρυφό κορωνο-σοκ της αγοράς εργασίας-2

Την ίδια στιγμή, μία παρενέργεια του κορωνοϊού είναι η αύξηση των ανενεργών, καθώς στην Ιταλία, για παράδειγμα, ο συνολικός αριθμός των ανενεργών ήταν το Νοέμβριο κατά 350.000 υψηλότερος σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News