BUSINESS & FINANCE

Και η Capital Economics υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα

Και η Capital Economics υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα

Το κύμα των υποβαθμίσεων στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 συνεχίζεται με την Capital Economics. Η εταιρεία αναλύσεων αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ (οι οποίες, θα πρέπει να σημειωθεί, είχαν αναβαθμιστεί μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου) και πλέον περιμένει ανάπτυξη μόνο 3% για φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,5%. Πάντως, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανοίξει το βήμα της το  2022, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να φτάσουν στα υψηλά επίπεδα του 6,5%.

Όπως εξηγεί η Capital Economics, το 2021 ξεκίνησε στραβά για την Ελλάδα, εξαιτίας του αυστηρού lockdown, όμως ο οίκος επιμένει στην άποψή του ότι η χώρα ευνοείται δυσανάλογα πολύ από τα εμβόλια, λόγω της μεγάλης έκθεσης της οικονομίας στον τουρισμό.  Και παρότι το χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό (στο 211% του ΑΕΠ φέτος και στο 202% το 2022), η «βοήθεια» της ΕΚΤ σημαίνει ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του, αφού ακόμα και εάν το πρόγραμμα PEPP τελειώσει, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αλλάξει τους κανόνες της ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Σε συνέχεια των στοιχείων της HSBC που δείχνουν ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξέτασε ο οίκος στον περιορισμό της πανδημίας, και η Capital Economics  επισημαίνει ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού δεν έχει υπάρξει τόσο ισχυρό στη χώρα όσο αλλού. Οι αναλυτές το αποδίδουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα για περισσότερο καιρό.

Ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2020 αναμένεται να εμφανίσει μεγάλη πτώση, έστω και εάν τα στοιχεία της κινητικότητας δείχνουν ότι αυτή παραμένει υψηλότερη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο (δηλαδή το πρώτο lockdown).

Η Capital Economics προβλέπει ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα από ό,τι αλλού αργότερα μέσα στο 2021, παρά την εμπειρία του πρώτου lockdown. Η άρση των περιοριστικών μέτρων αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική, καθώς τα εμβόλια θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονική ζωή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις βασικές αγορές στις οποίες απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός. «Αυτό θα είναι game changer για τα αεροπορικά ταξίδια», τονίζει ο οίκος.

Και η Capital Economics υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα-1

Και ενώ η Capital Economics ποντάρει πολλά στα εμβόλια και στον τουρισμό, δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Παρότι η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του σχεδίου, αυτό δεν αποτελεί πανάκεια για την οικονομία, τονίζουν οι αναλυτές, θυμίζοντας ότι και στο παρελθόν, η χώρα δεν τα έχει πάει καλά στην αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News