Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 17:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κυρώσεις σπρώχνουν την Τουρκία στα πρόθυρα νέας κρίσης

Τα μέτρα Ε.Ε. και ΗΠΑ θυμίζουν ότι η τουρκική οικονομία είναι εύθραυστη και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές. Τι προβλέπουν η Capital Economics και η Eurasia Group.

Οι κυρώσεις σπρώχνουν την Τουρκία στα πρόθυρα νέας κρίσης

Σοβαρές επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε μία νέα κρίση πληρωμών, θα έχουν ακόμα και οι ήπιες κυρώσεις τις οποίες σχεδιάζουν κατά της Άγκυρας η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, προειδοποιούν αναλυτές.

Οι κυρώσεις θυμίζουν ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι εύθραυστη και απειλούν να υπονομεύσουν όσα κέρδισε η χώρα από την πρόσφατη στροφή της στις οικονομικά ορθόδοξες πολιτικές, σύμφωνα με την Capital Economics. Βέβαια, η εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι οι κυρώσεις θα είναι ήπιες, με την ΕΕ να επεκτείνει τη σχετική λίστα, προσθέτοντας σε αυτήν άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονται στις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η Capital Economics περιμένει ήπια μέτρα και από την Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών αμυντικών συστημάτων, όμως οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση όταν αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο.

Κρίση πληρωμών βλέπει η Capital Economics

«Αυτές οι εξελίξεις έρχονται να μας θυμίσουν ότι, ενώ οι φόβοι για τη χάραξη των οικονομικών πολιτικών στην Τουρκία έχουν μετριαστεί, οι γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να αποτελούν έναν κίνδυνο για τις προοπτικές», εξηγούν οι αναλυτές, καθώς ο Ερντογάν δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης της ρητορικής του.

«Με δεδομένη την άσχημη εξωτερική θέση της Τουρκίας, περαιτέρω και ισχυρότερες κινήσεις από την ΕΕ και/ή τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να σπρώξουν τη χώρα ξανά στα πρόθυρα μιας κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών», τονίζει η Capital Economics.

Eurasia: Ανοίγει ο δρόμος για reset των σχέσεων επί Μπάιντεν

Αναφερόμενη ειδικά στις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400, η Eurasia Group εκτιμά πως παρά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους, πρόκειται για «ευλογία» για τον Ερντογάν. Αφού ο Τραμπ αποφάσισε να απαντήσει στις ηχηρές εκκλήσεις για κυρώσεις και να «πατήσει το κουμπί», πλέον απομακρύνεται ένα βασικό εμπόδιο για να γίνει μία επανεκκίνηση των σχέσεων υπό τον Τζο Μπάιντεν.

«Με δεδομένη την άσχημη εξωτερική θέση της Τουρκίας, περαιτέρω και ισχυρότερες κινήσεις από την ΕΕ και/ή τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να σπρώξουν τη χώρα ξανά στα πρόθυρα μιας κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών». Capital Economics. 

Σύμφωνα με τη Eurasia, η κίνηση-έκπληξη του Λευκού Οίκου να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας πιθανότατα οφείλεται σε τρεις λόγους:  Πρώτον, στην αντιπαλότητα του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς την Άγκυρα (που πηγάζει από τις δικές του πολιτικές βλέψεις). Δεύτερον στην επιθυμία του Τραμπ να «προλάβει» το  αμυντικό νομοσχέδιο National Defense Authorization Act που θα περάσει από τη Γερουσία σήμερα και θα περιλαμβάνει μέτρα κατά της Τουρκίας. Και τρίτον, στο γεγονός ότι ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μπάιντεν, κάτι που εκτιμάται ότι τον έριξε στα μάτια του Τραμπ.  

Σε κάθε περίπτωση, η Eurasia εκτιμά ότι οι κυρώσεις θα είναι ήπιες και θα στοχεύσουν σε άτομα που έτσι και αλλιώς δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Όμως, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία εξαρτάται από τις βιομηχανίες της Δύσης.

Οι κυρώσεις αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές 

Οι κυρώσεις απειλούν επίσης να αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς επενδυτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης που κάνουν δουλειές στην Τουρκία, καθώς τα στελέχη τους θα ανησυχούν πλέον μήπως έχουν άθελά τους έκθεση στα άτομα και τους οργανισμούς που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων.  

Αυτό θα προκαλέσει ζημιά στην τουρκική οικονομία, η οποία εμφανίζει ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, όμως η Eurasia δεν πιστεύει ότι η Άγκυρα θα αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

«Η κίνηση του Τραμπ θα επιτρέψει στον Μπάιντεν να αναλάβει με ‘λευκό μητρώο’ και να  συνομιλήσει θετικά με την Τουρκία, με στόχο να δώσει ένα τέλος στις κυρώσεις, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου reset», εξηγεί η Eurasia. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News