Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 14:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics για Τουρκία: Πόσο θα κρατήσει η οικονομική ορθοδοξία;

Capital Economics για Τουρκία: Πόσο θα κρατήσει  η οικονομική ορθοδοξία;

Επιφυλακτική εμφανίζεται η Capital Economics απέναντι στην τελευταία στροφή της Τουρκίας προς τις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. Οι αναλυτές του οίκου αμφιβάλλουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τις αντισυμβατικές οικονομικές απόψεις του και θεωρούν ότι η στροφή αυτή δεν θα έχει διάρκεια.

Αφότου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2020 στα πρόθυρα μίας κανονικής κρίσης πληρωμών, η Τουρκία έκανε μία ξαφνική στροφή πολιτικής το Νοέμβριο, η οποία συνέπεσε με την αναδιάρθρωση του  οικονομικού επιτελείου της και βελτίωσε τις προοπτικές. Οι δηλώσεις του Ερντογάν ότι η χώρα θα πρέπει να «καταπιεί το πικρό χάπι» και ότι «θα εστιάσει περισσότερο στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των οικονομικών πολιτικών της» ακολουθήθηκαν γρήγορα από μία απότομη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, θυμίζει η Capital Economics.

Όλα αυτά βοήθησαν να στηριχθεί η λίρα, να ανακτηθεί μέρος από τη χαμένη αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και να γεννηθούν ελπίδες ότι η στροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι πραγματική. «Υπάρχουν σίγουρα λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος», σημειώνει η Capital Economics, καθώς οι κινήσεις αυτές στηρίχθηκαν και από περαιτέρω βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου, κυρίως σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο.

Έτσι, παρότι ο οίκος εκτιμά ότι το ράλι της λίρας θα μπορούσε να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, εντούτοις δηλώνει επιφυλακτικός για το κατά πόσο αυτή η στροφή στις πολιτικές θα συνεχιστεί. Στο παρελθόν, ανάλογες κινήσεις κρατούσαν το πολύ 1-2 χρόνια, ώσπου η πτώση της λίρας οδηγούσε σε εγκατάλειψη της οικονομικής ορθοδοξίας. Και ο Ερντογάν δεν έχει εγκαταλείψει τις αντισυμβατικές απόψεις του, επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

«Εάν η ανάκαμψη δυσκολευτεί να αποκτήσει momentum, ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και η λίρα παραδώσει κάποια από τα κέρδη της, ο κ. Ερντογάν ίσως να αποφασίσει ότι η ορθόδοξη προσέγγιση δεν δουλεύει», καταλήγουν.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News