Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 18:12
BUSINESS & FINANCE

Μέσα Απριλίου έρχονται οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες

Μέσα Απριλίου έρχονται οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η Ελλάδα να δέχεται, δοκιμαστικά, κάποιες πτήσεις με τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε στον Guardian ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Η Αθήνα ελπίζει να ανοίξει για όλους τους ξένους ταξιδιώτες από τις 14 Μαΐου, όμως οι συνοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν τον Απρίλιο, όταν θα επιτραπεί η άφιξη πτήσεων από το εξωτερικό σε κάποια αεροδρόμια.

«Από κάποια στιγμή στα μέσα του Απριλίου, εκτιμάται ότι θα μπορούμε να δεχτούμε Βρετανούς πολίτες, και άλλους από χώρες με προχωρημένα εμβολιαστικά προγράμματα, για να δοκιμάσουμε τους νέους κανόνες σε μερικά σημεία εισόδου, όχι και στα 20 αεροδρόμια, αλλά σε εκείνα που χρησιμοποιούνται συχνότερα, όπως της Κέρκυρας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης», είπε ο υπουργός στον Guardian.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε μία λίστα με λόγους, για τους οποίους κάποιος μπορεί να εξαιρεθεί από την απαγόρευση που ισχύει για τα ταξίδια στο εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτούς είναι μία μετακόμιση, η πώληση ή η ενοικίαση ακινήτου.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες Βρετανοί έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοχικές κατοικίες στην Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλού, με πρώτον από όλους τον πατέρα του πρωθυπουργού, Στάνλεϊ Τζόνσον, ο οποίος υπολογίζεται ότι κερδίζει περισσότερες από 40.000 στερλίνες το χρόνο νοικιάζοντας την εξοχική του κατοικία στο Χόρτο του Πηλίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Νο2 αγορά μας και επομένως είναι πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο Χ. Θεοχάρης, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις με τις  βρετανικές αρχές για μία διμερή συμφωνία προχωρούν.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, στη Βρετανία εντείνονται οι ανησυχίες για τη διασπορά μεταλλάξεων, ανθεκτικών στα εμβόλια, από τους τουρίστες που θα επιστρέψουν στη χώρα μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μάλιστα, νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση στο κοινοβούλιο προβλέπει πρόστιμο 5.000 λιρών για όσους Βρετανούς επιχειρήσουν να πάνε για διακοπές στο εξωτερικό χωρίς σοβαρό λόγο.

Ο νέος νόμος θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου, όμως ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ άφησε να φανεί ότι η απαγόρευση των διακοπών στο εξωτερικό θα μπορούσε να αρθεί νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μόνο για:

– Δουλειά,

– σπουδές,

– νομικές υποχρεώσεις ή για να ψηφίσουν,

– για μετακόμιση, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου,

– για λόγους φροντίδας παιδιού ή για να παραστούν σε κάποια γέννηση,

– για να επισκεφθούν συγγενή ή στενό φίλο που πεθαίνει,

– για να παραστούν σε κηδεία,

– για να παντρευτούν ή να παραστούν στο γάμο στενού συγγενή

– για ιατρικό ραντεβού,

– για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

«Οι επιστήμονες μου λένε ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καιρός βοηθά όπως έκανε και πέρυσι και με όλα τα μέτρα που περιορίζουν την εξάπλωση της νόσου, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από τα μέσα του Μαΐου», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News