Business & Finance Σάββατο 20/03/2021, 13:10
BUSINESS & FINANCE

Στον αέρα οι διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό το καλοκαίρι;

Στον αέρα οι διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό το καλοκαίρι;

Οι διακοπές στο εξωτερικό είναι «εξαιρετικά απίθανες» για το μέσο Βρετανό φέτος, δήλωσε ο Mike Tildesley, επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. 

Όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουν οι ταξιδιώτες πίσω στη Βρετανία νέες μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές στα εμβόλια. 

«Πιστεύω ότι κινδυνεύουμε πραγματικά, εάν αρχίσουμε να έχουμε πολύ κόσμο που πηγαίνει στο εξωτερικό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να φέρουν περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις στη χώρα», είπε ο Tildesley στο BBC Radio 4. «Αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο είναι εάν θέσουμε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα, έχοντας αυτές τις μεταλλάξεις στις οποίες τα εμβόλια δεν δουλεύουν εξίσου αποτελεσματικά». 

Ο Βρετανός καθηγητής Andrew Hayward συμφώνησε ότι είναι απίθανο η βρετανική κυβέρνηση να θέλει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν αυτή τη στιγμή υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. «Πρέπει να κοιτάζουμε τα στελέχη που είναι κυρίαρχα σε κάθε χώρα ή ακόμα και αρκετά συχνά. Υποθέτω ένα από τα πιο ανησυχητικά πράγματα σε αυτή την αναζωπύρωση είναι ότι σε μερικά μέρη της Ευρώπης, το νοτιοαφρικανικό στέλεχος αρχίζει να φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα. Επομένως, προφανώς πρέπει να προσέχουμε πολύ για αυτό», είπε ο καθηγητής, θυμίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτή τη μετάλλαξη είναι αρκετά χαμηλή. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ποντάρει πολλά για τη φετινή τουριστική σεζόν στους Βρετανούς ταξιδιώτες, ενώ και από τη δική τους πλευρά, υπάρχει ζήτηση-ρεκόρ για διακοπές στη χώρα μας. 

Μένει να φανεί η στάση την οποία θα τηρήσει τελικά η βρετανική κυβέρνηση στο ζήτημα των ταξιδιών στο εξωτερικό. Πάντως, τα στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες, σύμφωνα με τα οποία τα περισσότερα από τα εισαγόμενα κρούσματα του περσινού καλοκαιριού στο Ηνωμένο Βασίλειο προήλθαν από την Ελλάδα, σίγουρα δεν βοηθούν. 

Συγκεκριμένα, μελέτη του οργανισμού Public Health England διαπίστωσε ότι από τα 4.207 εισαγόμενα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Βρετανία από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, τα 882 ή ποσοστό 21% είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Η μελέτη δείχνει ότι οι αεροπορικοί διάδρομοι,  που στήνονται κατόπιν διμερούς συμφωνίας και αίρουν την υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μειώνουν τις επαφές κατά 40% και άρα περιορίζουν τον κίνδυνο.

«Όπως δείχνει σωστά αυτή η έρευνα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης των εισαγόμενων κρουσμάτων  κορωνοϊού. Ακολουθώντας τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, η κυβέρνηση έδρασε γρήγορα για την άρση των αεροδιαδρόμων με την Ελλάδα και την Ισπανία και εξακολουθούμε να έχουμε ισχυρά μέτρα σε ισχύ, για να προστατεύσουμε τη χώρα απέναντι στα εισαγόμενα κρούσματα του κορωνοϊού», είπε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News