BUSINESS & FINANCE

Έρχεται πακέτο στήριξης 13 δισ. ευρώ – Τι θα περιλαμβάνει

Έρχεται πακέτο στήριξης 13 δισ. ευρώ – Τι θα περιλαμβάνει

Θα ξεπεράσουν τα 13 δις. ευρώ τα μέτρα στήριξης του 2021 καθώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ανακοινώσει νέο κατάλογο.

Τα μέτρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την επόμενη κιόλας εβδομάδα και θα «ξεδιπλωθούν» μέσα στο επόμενο δίμηνο. Μεταξύ άλλων, ο κατάλογος αναμένεται να περιλαμβάνει την ανάληψη από το δημόσιο της υποχρέωσης καταβολής του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους παρέμειναν σε καθεστώς αναστολής για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο αλλά και ένα καινούργιο στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού.

Το «στοχευμένο» πρόγραμμα προανήγγειλε ο Χρήστος Σταίκούρας με χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα «κινητοποιήσουν» δύο προγράμματα αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ για να κάνουν νέες ενέσεις ρευστότητας στους δύο συγκεκριμένους κλάδους οι οποίοι έχουν παραμείνει «κλειστοί» για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Η περαιτέρω αύξηση του κονδυλίου για τα μέτρα στήριξης, κρίνεται επιβεβλημένη μετά την διαπίστωση ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου αλλά και οποιοδήποτε άλλο βήμα ανοίγματος της αγοράς, κρίνονται αδύνατα στην παρούσα φάση λόγω των συνθηκών σε υγειονομικό επίπεδο. Ουσιαστικά, εκτός από τα μέτρα που προαναφέρθηκαν το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει:

  1. Την παράταση του μέτρου «κουρέματος» των ενοικίων τουλάχιστον και για τον Απρίλιο κάτι που αποτελεί κομβικό αίτημα κυρίως του λιανεμπορίου.
  2. Την παράταση των προγραμμάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας αλλά και του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» καθώς και τα δύο έχουν κριθεί ως επιτυχημένα στην μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
  3. Την νέα αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως των δόσεων ρυθμίσεων) και για τον μήνα Απρίλιο. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News