ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον φάκελο «δώρο Πάσχα» ανοίγουν στην κυβέρνηση

Τον φάκελο «δώρο Πάσχα» ανοίγουν στην κυβέρνηση

Με τη συμπλήρωση ενός έτους πανδημίας, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη ξανά με τα ίδια ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και πέρυσι.

Ένα από αυτά, είναι η ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης καταβολής του δώρου Πάσχα αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης των υγειονομικών οι οποίοι δοκιμάζονται φέτος πολύ περισσότερο συγκριτικά με πέρυσι.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο λογαριασμός για την ανάληψη της υποχρέωσης καταβολής του δώρου Πάσχα από την πλευρά του κράτους θα είναι αρκετά μεγάλος. Ναι μεν ο αριθμός των εργαζομένων σε αναστολή είναι μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό (σ.σ πέρυσι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πρακτικά ισοπεδώθηκε η οικονομική δραστηριότητα) αλλά φέτος είναι πολύ μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν μείνει σε καθεστώς αναστολής.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό ημερών εργασίας από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο. Μέχρι τώρα, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν διαρκέσει από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου για περισσότερους από 450.000 εργαζόμενους ενώ το μέτρο της ανστολής συμβάσεων εργασίας αναμένεται ότι θα παραταθεί και για τον Απρίλιο αν όχι για όλους τους εργοδότες που είχαν το σχετικό δικαίωμα μέχρι τώρα, τουλάχιστον για τους περισσότερους εξ’ αυτών.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς για να προσεγγίσουν το δημοσιονομικό κόστος. Ο «λογαριασμός» αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ ακόμη και αν το «κρατικό» δώρο Πάσχα υπολογιστεί με βάση το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού δηλαδή τα 534 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπολογισμός του δώρου θα γίνει με βάση την αναλογία των ημερών που ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή και των ημερών που εργάστηκε κανονικά. Για τις ημέρες της αναστολής, υπόχρεος σε καταβολή του δώρου Πάσχα θα είναι το κράτος και για τις ημέρες πραγματικής εργασίας ο εργοδότης.

Το κράτος θα πληρώσει επί της βάσης των 534 ευρώ, και ο εργοδότης επί της βάσης του ονομαστικού μισθού. Το αν θα υπάρξει και φέτος οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών, θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με κριτήριο -μεταξύ άλλων- και τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού οι οποίες ούτως ή άλλως εξαντλούνται λόγω της ανάγκης να παραταθούν ακόμη περισσότερο (δηλαδή και για τον Απρίλιο) τα μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News