Business & Finance Κυριακή 7/03/2021, 22:30
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Ζητά από τις τράπεζες στοιχεία για την έκθεσή τους στην Greensill Capital

ΕΚΤ: Ζητά από τις τράπεζες στοιχεία για την έκθεσή τους στην Greensill Capital

Η κορυφαία εποπτική αρχή τραπεζών της Ευρωζώνης ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες λεπτομέρειες ως προς την έκθεσή τους στην προβληματική Greensill Capital και το βασικό πελάτη της GFG Alliance, καθώς οι αρμόδιοι αξιωματούχοι προσπαθούν να διευρευνήσουν την έκταση που μπορεί να έχει κρίση η οποία αρχίζει να ξετυλίγεται, όπως αποκάλυψαν πηγές. 

Η Greensill Capital βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο χείλος της κατάρρευσης, αφότου η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin πάγωσε τις δραστηριότητες της θυγατρικής της τράπεζας Greensill Bank που εδρεύει στη Βρέμη και της άσκησε ποινικά μέτρα με την κατηγορία της χειραγώγησης του ισολογισμού της. Ακόμη ένα χτύπημα στον όμιλο είχε δώσει προηγουμένως η Credit Suisse η οποία πάγωσε επενδυτικά κεφάλαια ύψους 10 δισ.δολαρίων τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το τμήμα εμπορικής χρηματοδότησης της Greensill Βank.

Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ ζήτησαν από τις τράπεζες να δώσουν λεπτομερή στοιχεία για τα δάνεια που έχουν xoρηγήσει στη Greensill και τη GFG, η οποία ελέγχει χαλυβουργικές μονάδες σε ολόκληρο τον κόσμο και στηρίζεται τα μέγιστα στη Greensill για χρηματοδότηση. 

Μέχρι στιγμής, καμία πλευρά δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση. Η BaFin έχει ανακοινώσει πάντως ότι η Greensill Bank είναι υπερβολικά μικρή για να προκαλέσει αναταράξεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Ωστόσο, η Greensill Bank βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωπη με μπαράζ παραιτήσεων μελών του δ.σ., συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Μόρις Τόμπσον και του επικεφαλής της ελεγκτιλογιστικής επιτροπής Πατ Αλιν. Τον προηγούμενο μήνα είχαν προηγηθεί και άλλες παραιτήσεις. 

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου Apollo Global Management βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Greensill με σκοπό την αγορά κάποιων τμημάτων της σε μία συμφωνία που πηγές την αποτιμούν γύρω στα 100 εκατ.δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News