TIER II

Alpha Bank: Πού οφείλεται η «συντηρητική» ζήτηση του ομολόγου

Η έκδοση βελτιώνει την κεφαλαιακή σύνθεση και ενισχύει τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 500 εκατ., αναφέρει η διοίκησή της

Alpha Bank: Πού οφείλεται η «συντηρητική» ζήτηση του ομολόγου

Στο περιβάλλον αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, που οδηγεί σε άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων από την αρχή του έτους λόγω και των αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών, αποδίδεται η συντηρητική ζήτηση των επενδυτών για την έκδοση του ομολόγου της Alpha Bank, που βγήκε χθες στις αγορές για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% και η ζήτηση που εκδηλώθηκε κάλυψε περίπου δύο φορές το ποσό της έκδοσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας η έκδοση «συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επενδυτών», με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 75%, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ασία.

Το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market. Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Nomura ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης.

Oι διεθνείς επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα και έτσι, το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούν συνήθως το 1 δισ. ευρώ και η κάλυψή τους κυμαίνεται έως δύο φορές το ύψος της έκδοσης. Αυτή η προϊούσα αβεβαιότητα καθιστά την άντληση κεφαλαίων ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση.

Σε αυτό το περιβάλλον η Alpha Bank κατάφερε με επιτυχία να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο όνομά της και να εκδώσει επιτυχώς το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που προσμετράται στα εποπτικά της κεφάλαια. 

Με δεδομένο ότι το αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σε πολύ καλύτερες συνθήκες αγοράς – η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά 10 φορές τότε –  με κουπόνι 4,25%, η Alpha ενίσχυσε μέσα ένα χρόνο τα κεφάλαια της με 1 δισ. ευρώ με μέσο κόστος 4,875%, πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη Ελληνική τράπεζα.

Ενδεικτικό είναι ότι η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020 με επιτόκιο 5,5% και 400 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2019 με επιτόκιο 9,75%, ενώ η Εθνική άντλησε 400 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2019 με επιτόκιο 8,25%. 

Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank, η έκδοση:

• Επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την έμπρακτη δέσμευση της διοίκησης ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους επενδυτές το Νοέμβριο του 2019.

• Βελτιώνει την κεφαλαιακή της σύνθεση, εναρμονίζοντας τον ισολογισμό της στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

• Ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαία της κατά 500 εκατ. ευρώ ή κατά 125 μονάδες βάσης κεφαλαίου.

• Φέρνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – μετά το Galaxy- στο 16,8%, από τους υψηλότερους μεταξύ των ελληνικών τράπεζων (με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020).

• Διατηρεί την ισχυρή δυναμική της για περαιτέρω μείωση των NPEs κάτω από 10%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News