Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 19:30
BUSINESS & FINANCE

Alpha Bank: Στο 5,5% η απόδοση του Tier 2 ομολόγου – Στα 950 εκατ. ευρώ οι προσφορές

Αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Στο 5,5% η απόδοση του Tier 2 ομολόγου – Στα 950 εκατ. ευρώ οι προσφορές

Στο 5,5% -όσο δηλαδή και η αρχική τιμολόγηση– διαμορφώθηκε η τελική απόδοση του ομολόγου Tier 2 (χαμηλής εξασφάλισης) της Alpha Bank, με την ελληνική τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ, με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 950 εκατ. ευρώ, ενώ το ομόλογο εκτιμάται ότι αξιολογήθηκε με «Caa2» από τη Moody’s και «CCC» από την Standar & Poor’s.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική τράπεζα θα είχε πετύχει ακόμη καλύτερη απόδοση, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων ήταν διαφορετικές, καθώς οι ευρύτερες αναταράξεις «επισκίασαν» τη σημερινή έκδοση.

«Και πάλι βέβαια, πρόκειται για ένα λογικό αποτέλεσμα» σχολίασε ένας εκ των αναλυτών, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Εάν οι αγορές συνεχίσουν τις ταλαντώσεις, τότε ίσως είμαστε ικανοποιημένοι μ’ αυτή την απόδοση». 

Οι τραπεζίτες, άλλωστε, θεωρούν ότι σ’ ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον, η Alpha Bank θα είχε συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερο ποσό προσφορών και άρα θα είχε εξασφαλίσει χαμηλότερη απόδοση, δεδομένων τόσο των σπάνιως υψηλών αποδόσεων που προσφέρονται όσο και της θετική πιστωτικής πορείας της Ελλάδας. 

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της διοίκησης ήταν η αξιοποίηση του momentum, μετά την πρόσφατη υπογραφή για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Vega, αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Το εν λόγω deal θα οδηγήσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας (NPEs) στο 24% (από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020) και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 13% (από 29% τον Σεπτέμβριο του 2020).

H εξέλιξη αυτή, όπως είναι εύλογο, ενίσχυσε τις προσδοκίες για μια θετική έκδοση, σε μια περίοδο όπου οι συνθήκες των αγορών δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με τις αποδόσεις των ομολόγων να βρίσκονται σε υψηλό πολλών μηνών. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο πρόωρης απόσυρσης των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. 

Βέβαια, ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως απολύτως κατανοητή την απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Όπως εξηγούν, εφόσον η ελληνική τράπεζα περίμενε, θα ήταν πιθανό η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank είχε βγει στις αγορές με αντίστοιχη Tier 2 έκδοση τον Φεβρουάριο του 2020, αντλώντας και πάλι 500 εκατ. ευρώ. Εκείνη την περίοδο, οι αποδόσεις βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση στην περσινή έκδοση, ως εκ τούτου, είχε διαμορφωθεί στο 4,25%.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης, τονίζοντας ότι βελτιστοποιεί περαιτέρω την ισχυρή κεφαλαιακή δομή της και ενισχύει τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 1,25%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας για τη συναλλαγή-ορόσημο Galaxy, που επετεύχθη εν μέσω πανδημίας και συνθηκών μεταβλητότητας στις αγορές, η Alpha Bank ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους ευρώ 500 εκατ., συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών.

Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγου της Alpha Bank, εξασφαλίζοντας για την Τράπεζα το χαμηλότερο κόστος για ομολογίες Tier 2 μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών, με απόδοση 5,5%. Το ομόλογο είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market. Το βιβλίο προσφορών προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση να καλύπτει περί τις δύο φορές το ποσό της έκδοσης.

Η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και η ενίσχυση των κεφαλαιακών πλεονασμάτων πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις ήταν και παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Alpha Bank.

H σημερινή συναλλαγή αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης της Διοίκησης της Alpha Bank για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου που παρουσιάστηκε στην επενδυτική κοινότητα τον Νοέμβριο του 2019, θεμελιώδες τμήμα του οποίου αποτελεί η έκδοση Tier 2.

Η έκδοση βελτιστοποιεί περαιτέρω την ισχυρή κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας και ενισχύει τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 1,25% (pro forma για τη Συναλλαγή Galaxy). Επιπλέον, συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου, αυξάνοντας το πλεόνασμα της Alpha Bank πάνω από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, δίνοντας έτσι στην Τράπεζα την απαραίτητη ευελιξία για να επικεντρωθεί
περαιτέρω στις πρωτοβουλίες μείωσης των ΜΕΑ και στο Σχέδιο Μετασχηματισμού, σύμφωνα με τους στόχους κερδοφορίας που έχουν τεθεί.

Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Nomura ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News