Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 12:15
BUSINESS & FINANCE

Στα 34,5 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Τράπεζα της Ελλάδος

Στα 34,5 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου

Στα 34,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ρευστά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου στα τέλη του 2020, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στα 24,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 έναντι 29,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 28,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 26,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 25,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Κύρια πηγή αύξησης αποτέλεσαν οι εκδόσεις των κρατικών ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Μ’ αυτόν τον τρόπο, ως εκ τούτου, αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο διαθέτει επιπλέον καταθέσεις, ύψους 10,4 δισ. ευρώ, σε εμπορικές τράπεζες.

Οσον αφορά στη ρευστότητα που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα (Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα), το συνολικό ποσό έφθασε τα 41,2 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε προσφάτως στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, πρόκειται επί της ουσίας για επιδότηση της ΕΚΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς παρέχεται με αρνητικά επιτόκια έως -1%.

Από τα 41,2 δισ. ευρώ, πάντως, για τη χορήγηση νέων δανείων διατέθηκαν μόλις 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 12 χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά κρατικών ομολόγων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News