Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 13:39
BUSINESS & FINANCE

«Κατέβασε» ρυθμούς η χρηματοδότηση της οικονομίας

Επιβράδυνση της μηνιαίας καθαρής ροής

«Κατέβασε» ρυθμούς η χρηματοδότηση της οικονομίας

Επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις ελληνικές τράπεζες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τον μήνα Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 1,858 δισ. ευρώ, αριθμός μειωμένος σημαντικά έναντι της επίδοσης του Δεκεμβρίου, όταν είχε καταγραφεί θετική ροή 2,886 δισ. ευρώ.

Σε ετήσιο επίπεδο, βέβαια, ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε σε 15,8% από 13,8% τον προηγούμενο. 

Όσον αφορά, ειδικότερα, την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 305 εκατ. ευρώ έναντι θετικής ροής 1,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, ο ρυθμό μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (9,6% από 9,4%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας θεωρείται κρίσιμης σημασίας παράγοντας για το εύρος της ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς εκτιμάται ότι δύναται να διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Πάντως, οι ειδικοί θεωρούν ότι μια «γενναία» τραπεζική στήριξη προς την οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί, μόνο εφόσον απελευθερωθούν τραπεζικά κεφάλαια, τα οποία αυτή την στιγμή είναι «δεσμευμένα» από το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Αναλυτικά τα στοιχεία

  • Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2021, ήταν θετική κατά 2.415 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.324 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 76,7% από 65,5% τον προηγούμενο μήνα. 

  • Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Τον Ιανουάριο του 2021, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 3,7% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 557 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.562 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  • Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2021, ήταν αρνητική κατά 305 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.649 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 9,6% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 10,4% από 10,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 12 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.218 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 0,9% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 431 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  • Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Ιανουάριο του 2021, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε σε 2,8% από 1,8% τον προηγούμενο μήνα.

  • Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 254 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 148 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News