BUSINESS & FINANCE

Δηλώσεις Covid: Οι διορθώσεις, η παράταση και η «ακτινογραφία» των λαθών

Δηλώσεις Covid: Οι διορθώσεις, η παράταση και η «ακτινογραφία» των λαθών

Ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες αφενός να διορθώσουν τα λάθη που είχαν κάνει κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID και αφετέρου να λάβουν την προβλεπόμενη αποζημίωση. Το συγκεκριμένο 10μηνο υποβλήθηκαν 909.000 δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Από αυτές, εγκρίθηκαν και πληρώθηκαν περίπου οι 645.000 δηλώσεις (ποσοστό περίπου 65%). Το ποσό που καταβλήθηκε ξεπερνά τα 84 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες 265.000 δηλώσεις έχουν απορριφθεί και επειδή οι λόγοι της απόρριψης σε πολλές περιπτώσεις είναι κάποιες τυπικές παραλήψεις, η ΠΟΜΙΔΑ είχε υποβάλλει εδώ και αρκετές εβδομάδας στο υπουργείο Οικονομικών το αίτημα να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα για διορθώσεις στις δηλώσεις COVID διότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα. Μάλιστα, πολλές φορές στις δηλώσεις που απορρίπτονται υπάρχουν περισσότερα από ένα λάθη. Για παράδειγμα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι:

  • σε 21.658 αιτήσεις ο ενοικιαστής δεν ανήκε στους πληττόμενους ΚΑΔ
  • σε 11.860 δηλώσεις το μηνιαίο μίσθωμα δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης
  • σε 19.611 περιπτώσεις δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή
  • σε 12.802 αιτήσεις τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο
  • σε 6.444 δηλώσεις το ακίνητο έχει δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία / επιχείρηση

Άλλοι λόγοι απόρριψης είναι να έχει αποβιώσει ο εκμισθωτής, να χρησιμοποιείται ως κατοικία αν και ο μισθωτής είναι νομικό πρόσωπο, ο εκμισθωτής να μην έχει περιλάβει το ακίνητό του στο Ε9.

Εξάλλου, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου που δημοσιεύτηκε χθες, λύνεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το λανθασμένο (μειωμένο) ποσοστό μείωσης που εμφανιζόταν στα υποκαταστήματα, ενώ αυτά διέθεταν ΚΑΔ ο οποίος δικαιούται πλήρη απαλλαγή μισθώματος. Προβλέπεται  η μείωση των ενοικίων και για τα υποκαταστήματα, εμφανίζοντας στη νέα δήλωση COVID το ευνοϊκότερο για τους μισθωτές ποσοστό μείωσης του μισθώματος, πράγμα που σήμερα είναι ευνοϊκότερο και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι θα αποζημιωθούν με το 80% του ενοικίου, το οποίο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής δήλωσης COVID για τα κουρεμένα ενοίκια Ιανουαρίου είτε σε ποσοστό 100% εάν πρόκειται για λιανεμπόριο, εστίαση, αθλητισμός, είτε σε ποσοστό 40% αν πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά έχουν πληγεί σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να λάβουν τις αποζημιώσεις τους μετά τις 15 Μαρτίου. Έως την Τρίτη 9 Μαρτίου, εν τω μεταξύ, θα έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των δηλώσεων COVID Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 και είτε θα γίνει συμπληρωματική πληρωμή των ιδιοκτητών είτε θα σταλεί μήνυμα με τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται η δήλωσή τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News