Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 15:50
BUSINESS & FINANCE

«Γολγοθάς» για χιλιάδες ιδιοκτήτες οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια

«Γολγοθάς» για χιλιάδες ιδιοκτήτες οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια

Χιλιάδες είναι τα παράπονα ιδιοκτητών ακινήτων για το γεγονός ότι ενώ οι ενοικιαστές τους έχουν κουρέψει τα ενοίκια αφήνοντάς τους χωρίς εισόδημα, η περίφημη αποζημίωση που υπόσχεται το κράτος δεν φτάνει ποτέ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η υπόθεση δε, εξελίσσεται σε «λερναία ύδρα»: πάνω που επιδιώκεται να λυθεί το ένα πρόβλημα, δημιουργείται ένα δεύτερο.

Η υπόθεση θα τραβήξει σε μάκρος προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων. Ήδη, με το πιο αισιόδοξο σενάριο, οι πληρωμές των πληττόμενων ιδιοκτητών δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Μαΐου. Και μετά θα αρχίσει ο «γολγοθάς» των φορολογικών δηλώσεων. Ναι μεν οι αποζημιώσεις θα είναι αφορολόγητες, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες που έχουν εξαπατηθεί από ενοικιαστές οι οποίοι προφασίζονται τους πληττόμενους για να μην πληρώσουν ενοίκιο, θα πρέπει -με βάση το ισχύον πλαίσιο- να κάνουν αγωγή στους ενοικιαστές για μη καταβολή ενοικίων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και με φόρο για ποσά που δεν έχουν εισπράξει.

Η αποζημίωση των ιδιοκτητών έχει ξεκινήσει στραβά από τον περασμένο Μάρτιο όταν επιχειρήθηκε η συγκέντρωση στοιχείων μέσα από το σύστημα Εργάνη. Γι’ αυτό και οι εκκρεμότητες με μη αποζημίωση ιδιοκτητών εξακολουθούν να «κρατούν» από τις αρχές της πανδημίας. Και τώρα όμως, τα προβλήματα συνεχίζονται με την υπαιτιότητα να ανήκει άλλοτε στους ιδιοκτήτες, άλλοτε στους ενοικιαστές και άλλοτε στον ελεγκτικό μηχανισμό. Επιτήδειοι ιδιοκτήτες εντοπίζονται να δηλώνουν δύο φορές ότι έχουν χάσει εισόδημα από το ίδιο ακίνητο για να πάρουν τις αποζημιώσεις επί δύο. Ενοικιαστές προφασίζονται τους πληττόμενους ενώ δεν είναι. Τα ποσά των ενοικίων στις δηλώσεις COVID που υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες δεν ταυτίζονται με τα ποσά που αναγράφονται στα συμβόλαια. Τραπεζικοί λογαριασμοί δηλώνονται με λανθασμένο τρόπο ή δεν προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης είναι ο κύριος δικαιούχος του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού. Αναγραμματισμοί στις διευθύνσεις έχουν ως αποτέλεσμα δικαιούχοι να μένουν εκτός. Κάθε περίπτωση και διαφορετική με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η ομαδοποίηση και η μαζική επίλυση.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν τώρα ότι εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις από τις αρχές της πανδημίας. Μόνο που και αυτή η λύση έχει τον αντίλογό της. Αν δοθεί τέτοια δυνατότητα, η ΑΑΔΕ κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αιτήσεων -αρκετές εκ των οποίων «μαϊμού»- η εκκαθάριση των οποίων θα απαιτήσει πολύ χρόνο και κόπο. Όσο για το θέμα της φορολόγησης των ενοικίων που άδικα δεν έχουν καταβληθεί στους ιδιοκτήτες από ενοικιαστές που παριστάνουν τους πληττόμενους, αναμένεται ότι θα διατυπωθεί αίτημα από ιδιοκτήτες να μην χρειάζεται, ειδικά για τα εισοδήματα του 2020, να υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη για να μην υπάρξει και φορολόγηση. Δύσκολο να γίνει δεκτό το αίτημα καθώς θα υπάρξει ο κίνδυνος απώλειας φορολογικών εσόδων.

Προς το παρόν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις για τα «κουρέματα» του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του μήνα καθώς από εδώ και πέρα, τα ποσά των αποζημιώσεων είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις καταβολές των αποζημιώσεων, είναι ζήτημα το πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και το πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια. Είναι πλέον πολύ πιθανό να χρειαστεί ατομική επικοινωνία με την ΑΑΔΕ προκειμένου να φανεί το που «κολλάει» η κάθε περίπτωση. Και αυτό θα χρειαστεί χρόνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News