Business & Finance Κυριακή 28/02/2021, 07:53
BUSINESS & FINANCE

Μπάφετ: Ποτέ μην στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής

Μπάφετ: Ποτέ μην στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής

«Ποτέ μην στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής». Σ’ αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το νόημα της ετήσιας επιστολής του Γουόρεν Μπάφετ προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, ενός από τα μεγαλύτερα fund παγκοσμίως.

«Σ’ αυτά τα 232 χρόνια ύπαρξης, δεν έχει υπάρξει σ’ άλλη χώρα τέτοια ευκαιρία εξέλιξης του ανθρώπου, όπως στις ΗΠΑ» σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο 90χρονος μεγαλο-επενδυτής, ο οποίος παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του «αμερικανικού ονείρου».

Και συνέχισε: «Παρά τις μερικές αναταράξεις, η οικονομική μας πρόοδο είναι εντυπωσιακή. Το συμπέρασμά μας είναι το εξής: Ποτέ μην στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής».

Την ίδια ώρα, στην καθιερωμένη ετήσια επιστολή του, ο Μπάφετ διαβεβαίωσε ότι η Berkshire Hathaway διαθέτει το μεγαλύτερο μέγεθος αμερικανικών assets (περιουσιακών στοιχείων) από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη χώρα.

Εκτίμησε δε, ότι το συγκεκριμένο ποσό κυμαίνεται σε 154 δισ. δολάρια, ενώ -προς επίρρωση- επικαλέστηκε τη λίστα της AT&T, η οποία αποτιμά τα αμερικανικά assets της Berkshire σε 127 δισ. δολάρια. 

Δεν παρέλειψε, στη συνέχεια, να υπενθυμίσει ότι από τις αμερικανικές επενδύσεις κατάφερε να αποκομίσει όφελος 8,3 δισ. δολαρίων μέσα στο 2020, παρά τη «βουτιά» της ζήτησης εν μέσω της πανδημίας. 

Ειδική αναφορά έκανε και στα πολύ χαμηλά επιτόκια των κρατικών ομολόγων, κάτι το οποίο -κατά τον 90χρονο επενδυτή- τα έχει καταστήσει λιγότερο ελκυστικά. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στα τέλη του 2020, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ βρισκόταν στο 0,93% έναντι 15,8% τον Σεπτέμβριο του 1981. 

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η Berkshire προέβη σε ορισμένες κινήσεις – έκπληξη ως προς τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της, επενδύοντας σε «παραδοσιακές» εταιρείες, όπως η Chevron και η Verizon, ενώ διατήρησε το ποσοστό στην Apple, σε μια προσπάθεια απορρόφησης των ζημιών από τις επενδύσεις σε σιδηροδρόμους και ασφάλειες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News