Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 22:03
BERENBERG BANK

Πόσο επικίνδυνο είναι το sell off των ομολόγων;

Πόσο επικίνδυνο είναι το sell off των ομολόγων;

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και επιστροφή του πληθωρισμού οδηγούν τις τελευταίες ημέρες σε ένα ξεπούλημα των ομολόγων, που προκαλεί αισθητή αύξηση του κόστους δανεισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου και κινείται πλέον υψηλότερα από το 1,1%. «Αποτελεί αυτή η άνοδος των αποδόσεων έναν σοβαρό κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και τις αγορές;», αναρωτιούνται οι αναλυτές της Berenberg Bank.

Η απάντηση της γερμανικής τράπεζας είναι καθησυχαστική. Η επιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων από τα πολύ χαμηλά σε ακόμα χαμηλά επίπεδα αποτελεί συνέπεια της οικονομικής ανάκαμψης και όχι εμπόδιο για αυτήν, σημειώνουν οι αναλυτές της. Με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία, οι πολύ χαμηλές αποδόσεις του 2020 ήταν πιο παράλογες από ό,τι τα επίπεδα στα οποία τώρα οδεύει το κόστος δανεισμού, εξηγεί η Berenberg Bank.  

Σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις της, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και  η επιστροφή του πληθωρισμού προς το στόχο των κεντρικών τραπεζών (κοντά στο 2%), θα ανεβάσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο 2% στις ΗΠΑ (από 1,47% που είναι σήμερα) και στο 0% στη Γερμανία (από -0,26% σήμερα) έως τα τέλη του 2021.

Με δεδομένο ότι τα αμερικανικά 10ετή εμφάνιζαν απόδοση 1% και τα αντίστοιχα γερμανικά bunds -0,5% στις αρχές του 2021, οι αγορές κάλυψαν το μισό από το έδαφος της αναμενόμενης διόρθωσης μέσα σε μόλις δύο μήνες, σημειώνει η Berenberg.  

«Ως συνήθως, οι αναγκαίες και τελικά ευπρόσδεκτες προσαρμογές στις αγορές είναι σπάνια ομαλές. Καθώς προσπαθούν να βρουν μία νέα ισορροπία μετά τον κορωνοϊό, οι αγορές είναι επιρρεπείς σε απότομα άλματα και διακυμάνσεις» τονίζουν οι αναλυτές. «Ευτυχώς, αυτή η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα σπάνια πλήττει το επιχειρηματικό κλίμα και τις συνολικές επιδόσεις της οικονομίας», προσθέτουν.

Βέβαια, ξεκαθαρίζουν ότι το κόστος δανεισμού είναι σημαντικό. Εάν οι αποδόσεις αυξηθούν πολύ γρηγορότερα και πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένεται, ενδέχεται να επηρεάσουν τις προοπτικές κλάδων που εξαρτώνται από τα επιτόκια, όπως για παράδειγμα το real estate και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που λαμβάνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο συνδυασμός της συσσωρευμένης καταναλωτικής ζήτησης με την τεράστια αύξηση στις αποταμιεύσεις και οι θετικές προοπτικές του διεθνούς εμπορίου αποτελούν ένα ισχυρό μείγμα για τις οικονομίες. «Κάποια ομαλοποίηση στις αγορές ομολόγων δεν θα καθυστερήσει και δεν θα εκτροχιάσει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που περιμένουμε», καταλήγουν οι αναλυτές της Berenberg Bank.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News