Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 21:25
ΒREXIT

Oι τράπεζες της Ε.Ε. καλούνται να δικαιολογήσουν γιατί κρατούν δραστηριότητές τους στο Λονδίνο

Oι τράπεζες της Ε.Ε. καλούνται να δικαιολογήσουν γιατί κρατούν δραστηριότητές τους στο Λονδίνο

Οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να δικαιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να μετακινήσουν τα συστήματα εκκαθάρισης προθεσμιακών συμβολαίων σε ευρώ αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από το Λονδίνο προς την Ε.Ε. μετά το Brexit, σύμφωνα με αποκλειστικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο κοινοτικό έγγραφο.

Τα συστήματα εκκαθάρισης των συναλλαγών στη Βρετανία έχουν την άδεια της Ε.Ε. να συνεχίσουν την εκκαθάριση των συναλλαγών για τους πελάτες τους από την Ε.Ε. έως τα μέσα του 2022, προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες περισσότερος χρόνος για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από τη Βρετανία στην Ε.Ε., όμως οι προετοιμασίες τους γίνονται με πολύ αργό ρυθμό.

Με βάση το κοινοτικό έγγραφο ζητείται απο τις τράπεζες να παρουσιάσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε παράγωγα του ευρώ από το Λονδίνο στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποί τους με τη νέα ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο σημερινός βαθμός έκθεσής τους στη Βρετανία εγείρει μία σειρά από ζητήματα θα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν, αναφέρει η Κομισιόν σε ερωτηματολόγιο που έστειλε σε τράπεζες.

Στόχος της Ε.Ε. είναι να περιορίσει την εξάρτηση των αγορών κεφαλαίου της από το Σίτι του Λονδίνου τώρα που η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.. Οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής και η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που ελέγχει τους πιστωτικούς ομίλους, έχει ζητήσει από καιρό τη μεταφορά των συστημάτων εκκαθάρισης των συναλλαγών σε ευρώ από το Λονδίνο στις χώρες της Ευρωζώνης, όπου και μπορούν να εποπτεύονται απευθείας.

Το LCH του χρηματιστηρίου αξιών του Λονδίνου εξακολουθεί να κάνει την εκκαθάριση του μεγαλύτερου μέρους των συναλλαγών σε swaps του ευρώ, παρότι μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων συναλλαγών έχει μεταφερθεί από το Λονδίνο σε πλατφόρμες της Ε.Ε. και της Νέας Υόρκης από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News