Business & Finance Δευτέρα 11/01/2021, 21:56
BREXIT

Τραπεζικοί κύκλοι: Το Σίτι του Λονδίνου θα αποκτήσει μόνο την «αναγκαία» πρόσβαση στην Ε.Ε.

Τραπεζικοί κύκλοι: Το Σίτι του Λονδίνου θα αποκτήσει μόνο την «αναγκαία» πρόσβαση στην Ε.Ε.

Το Σίτι του Λονδίνου δεν πρόκειται να αποκτήσει ευρείας κλίμακας πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε., όπως αναφέρουν βρετανικοί τραπεζικοί κύκλοι.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου και η εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν καλύπτει την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί ξεχωριστά. Την προηγούμενη Δευτέρα, χρηματιστηριακές συναλλαγές αξίας άνω των 6 δισ.ευρώ στο Λονδίνο μεταφέρθηκαν σε πλατφόρμες της Ε.Ε., σε μία πρώτη ένδειξη του αντίκτυπου που θα υποστεί το Σίτι του Λονδίνου από το Brexit. 

O Kόνορ Λέιλορ, διευθυντής της UK Finance στον τομέα του Brexit, πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα δώσει την «αναγκαία» μόνο πρόσβαση στο Σίτι του Λονδίνου, με δεδομένο ότι θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Βρετανία. «Αυτό θα είναι η αρχή της αποσπασματικότητας της αγοράς…Πού θα συσσωρευθεί όλο αυτό το πρόσθετο κόστος;», διερωτάται ο Λέιλορ, σε δηλώσεις του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο ίδιος δεν βλέπει να επιστρέφουν όλες αυτές οι συναλλαγές μετοχών που έφυγαν από τη Βρετανία. 

Βρετανία και Κομισιόν αναμένεται να υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας για τον τρόπο συνεργασίας σε ρυθμιστικό επίπεδα έως το Μάρτιο, ένα βήμα το οποίο το Λονδίνο ευελπιστεί ότι θα «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.. Πάντως, η ικανότητα των βρετανικών επιχειρήσεων να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα αναμειχθούν οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές, κάτι που δεν έχει ακόμη εξεταστεί και αξιολογηθεί πλήρως, όπως ανέφερε ο Αλμόρο Ράμπιν ντε Κέρβιν, αξιωματούχος της Κομισιόν για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

moneyreview.gr
  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News