Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 10:18
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Μπροστά σε γόρδιο δεσμό Ε.Ε. – Βρετανία

Μπροστά σε γόρδιο δεσμό Ε.Ε. – Βρετανία

Στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία ύστατη προσπάθεια επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 90 λεπτών, κατά την οποία ωστόσο δεν επετεύχθη πρόοδος ως προς τις αγεφύρωτες διαφορές. «Συμφωνήσαμε ότι οι προϋποθέσεις για την επισφράγιση μιας συμφωνίας δεν πληρούνται λόγω των εναπομεινασών σημαντικών διαφορών σε τρία κρίσιμα θέματα: τους ισότιμους όρους, τη διακυβέρνηση και την αλιεία» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ζητήθηκε από τους επικεφαλής διαπραγματευτές και τις ομάδες τους να ανακεφαλαιώσουν τα σημεία τριβής, που θα συζητηθούν σε μια δια ζώσης συνάντησης στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες.

Ανώτατη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε τη Δευτέρα μετά το τηλεφώνημα Τζόνσον – Φον ντερ Λάιεν πως ίσως η επίτευξη συμφωνία δεν είναι εφικτή. «Οι συζητήσεις βρίσκονται στο ίδιο σημείο που ήταν την Παρασκευή. Δεν έχουμε σημειώσει απτή πρόοδο» δήλωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον δήλωσε από την πλευρά του σήμερα πως η χώρα του θα αντιταχθεί σε μία συμφωνία που «θυσιάζει» τους Γάλλους αλιείς. «Σε ό,τι αφορά την αλιεία, δεν υπάρχει λόγος να υποχωρήσουμε στην πίεση της Βρετανίας. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες προσπάθειες αλλά όχι να θυσιάσουμε την αλιεία και τους αλιείς» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, επαναλαμβάνοντας ότι η Γαλλία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία που η ίδια δεν κρίνει ικανοποιητική.

moneyreview με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News