Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 15:07
BUSINESS & FINANCE

Πώς θα έρθουν οι ψηφιακοί νομάδες και τα 1,6 δισ. ευρώ που θα φέρουν

Πώς θα έρθουν οι ψηφιακοί νομάδες και τα 1,6 δισ. ευρώ που θα φέρουν

«Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε σε όσους έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ψηφιακής εκδήλωσης «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με στόχο την ανάδειξη των  νέων φορολογικών κινήτρων από πλευράς πολιτείας, την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών   και τη δημιουργία ταχύτερων αντανακλαστικών ως προς την καινοτομία προκειμένου η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική στα νέα επιχειρηματικά ταλέντα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει όφελος έως και 1,6 δισ. ευρώ από τους ψηφιακούς νομάδες, εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. 

Ειδικότερα, ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, η οποία έχει προχωρήσει σε πάνω από 150 νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας και την φορολογία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πιστεύει σε «μείωση της φορολογίας και την παροχή των σωστών κινήτρων για να έρθουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα για να επενδύσουν αλλά και να ιδρύσουν εταιρείες». Η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, μια «ομπρέλα» ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα.

Γενικότερα, πολύς κόσμος έφυγε κατά τη διάρκεια της κρίσης, και όπως τόνισε ο κ. Πατέλης «σας θέλουμε πίσω. Ανοίξτε γραφεία, δημιουργείστε εταιρείες ή μεταφέρετε ένα μέρος της εταιρείας σας στην Ελλάδα. Έχουμε τον ήλιο, την τεχνολογία, και είμαστε δίπλα σας». Φυσικά, οι ευκαιρίες δεν βρίσκονται μόνο στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δημιουργίας του hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά το Brexit, παρέχει σίγουρα σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως για τον κλάδο των υπηρεσιών, από τις οποίες θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα. Δεν θα χρειαστεί να ανταγωνιστούμε με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς είναι σημαντικό για τις εταιρείες να υπάρχει μια γεωγραφική ποικιλομορφία, με την κάθε πόλη και την κάθε χώρα να προσφέρει το δικό της στοιχείο.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πατέλης, το σλόγκαν της χώρας μας είναι «Ελάτε για τον ήλιο, μείνετε για τους φόρους και την τεχνολογία». «Πιστεύουμε στην Ελλάδα και τις δυνάμεις που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα».

Χάρης Θεοχάρης: Μέχρι και 1,6 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα από τους ψηφιακούς νομάδες

Με την εξ αποστάσεως εργασία να γίνεται πλέον νόρμα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών προκειμένου να προσελκύσουν ψηφιακούς εργαζόμενους αυξάνεται. Πρόκειται για μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, επικερδής αγορά που προσφέρει πολλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και στα τεχνολογικά οικοσυστήματα. Πάνω στη νέα κατάσταση που δημιουργείται μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υφυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον τρόπο που η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και για ποιον λόγο θα επέλεγε κάποιος ψηφιακός «νομάς» να μείνει στη χώρα μας, ενώ εργάζεται σε κάποια άλλη χώρα.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 εκατ. ψηφιακοί νομάδες παγκοσμίως. Αυτό αποτελεί μια τάση που ναι μεν αναπτυσσόταν, αλλά αφορούσε κυρίως έναν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις, καθώς «το να δουλεύουμε από το σπίτι είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, και πολλές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει ώστε να υπάρχει αυτή η συνδεσιμότητα και αυτή η ενσωμάτωση των απομακρυσμένων ατόμων που δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εργαζόμενοι που μπορούν να επιλέξουν την χώρα μας, για να μείνουν ένα μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό, στην ίδια κατηγορία ανήκουν, επιχειρηματίες που θέλουν να ιδρύσουν την εταιρεία τους σε μια διαφορετική χώρα, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειες που θέλουν να έχουν τη φορολογική τους βάση στην Ελλάδα. «Είναι από τις υψηλότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και του υπουργείου μας να προσελκύσουμε αυτού του τύπου τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πέρα από το κλίμα, ένα ακόμα κίνητρο που «στήνει» η κυβέρνηση, αποτελεί το 5G, που θα βοηθήσει στη γρήγορη συνδεσιμότητα, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωρών. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μια ποικιλία φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων. Τέλος, η χώρα μας, προσφέρει σύγχρονο και αρχαίο πολιτισμό, ευκαιρίες για διασκέδαση αλλά και χαλάρωση στους ψηφιακούς νομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό όφελος που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας από την ενίσχυση του τεχνολογικού τουρισμού, σύμφωνα με εκτίμηση του ΜΙΤ ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, αν η χώρα μας καταφέρει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά και αν αυτοί έχουν μια μέση παραμονή των 6 μηνών, η χώρα θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά 1,6 δισ. έσοδα σε μια χρονιά. Πρόκειται επομένως για ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού, που θα μπορούσε να προστεθεί στο ήδη υπάρχον.

Βαρβιτσιώτης: Νέες υπηρεσίες για την προσέλκυση εργαζομένων

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, «διανύουμε τα τελευταία βήματα μίας πολύ δύσκολης διαδρομής που διήρκησε ένα χρόνο, στέρησε τη δυνατότητα της εκ του σύνεγγυς επαφή, στέρησε τις μετακινήσεις, τραυμάτισε το τουριστικό προϊόν και δημιούργησε τεράστια οικονομικά προβλήματα».

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε πως «για εμάς έχει μεγάλη σημασία να προωθηθεί η διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα δώσει ώθηση στον τουρισμό που επιθυμούμε να γίνει με ασφάλεια και όσο πιο γρήγορα γίνεται».

«Η Ελλάδα ωφελήθηκε πάρα πολλά από το Πακέτο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Από το Πακέτο η χώρα μας έχει στη διάθεσή της 32 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια και επιπλέον 41 δισ. από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν την επόμενη 3ετία και 7ετία ανάλογα ώστε να φέρουμε πραγματικά μια ισόρροπη και ουσιαστική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα. «Έχουμε προχωρήσει στην business visa που αφορά τον επαγγελματικό χώρο και τους ανθρώπους που θέλουν να καλέσουν επιχειρηματίες από άλλες πλευρές του κόσμου με σκοπό να αναπτύξουν εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Επιπλέον, δημιουργήσαμε την student visa για τους φοιτητές που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως πρόκειται να υπάρξει η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης, άμεσης λειτουργικής και ψηφιοποιημένης διαδικασίας για την προσέλκυση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες». Αυτό αποτελεί μία πρόκληση για εμάς μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Brexit και όσους ανθρώπους έχουν επιλέξει να φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία και αναζητούν τόπο εργασίας.

Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες;

«Έχει γίνει μία τεράστια μετατροπή στον τρόπο εργασίας των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ψηφιακών νομάδων», δήλωσε ο David Williams, Co-Founder και CEO της Nomadx. «Πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν και επιλέγουν να ταξιδεύουν ενώ εργάζονται για μία εταιρεία μπορούν να χαρακτηριστούν περισσότερο ως ‘ντόπιοι’ παρά ως ταξιδιώτες. Όταν επέλεξα να γίνω ψηφιακός νομάς διαπίστωσα αρκετά προβλήματα, κυρίως στη διαμονή και τις υποδομές. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία του Nomadx βοηθώντας ακριβώς αυτή τη διαδικασία για κάποιον που μετακινείται ενώ εργάζεται».

«Η Ελλάδα είναι ένας πασίγνωστος τουριστικός προορισμός, όμως μπορεί να γίνει και ένας δυνατός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, εξασφαλίζοντας σε αυτούς τους εργαζομένους γρήγορο internet και προσιτά ενοίκια με μεσοπρόθεσμη διαμονή, κίνητρα από την πολιτεία ώστε να διευκολυνθεί κάποιος επαγγελματίας να εργαστεί από απόσταση και μία ισχυρή κοινότητα επαγγελματιών τεχνολογίας», πρόσθεσε. 

«Προβλέπω πως τώρα αλλά και στη μετά-κορωνοϊό εποχή θα υπάρξει ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση εργαζομένων που έχει γίνει ποτέ, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος θα επιλέγει και θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για να εργαστεί. Από τη στιγμή που θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας πιστεύω πως θα γίνουμε μάρτυρες ενός μεγάλου κύματος μετακίνησης εργαζομένων», σημείωσε.

Ο Goncalo Hall, Co-Founder της Remote Work Movement Podcast σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν βασικά πράγματα όπως καλή σύνδεση στο internet και μία συγκροτημένη κοινότητα για κάποιον που επιλέγει να μετακινείται σε άλλες περιοχές ενώ εργάζεται. Η Remote Work Movement Podcast παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη δημιουργία κοινοτήτων που υποστηρίζουν τους ψηφιακούς νομάδες.

«Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να χτιστεί μία κοινότητα ψηφιακών νομάδων και αυτό γιατί το δημόσιο μπορεί να υποστηρίξει με υποδομές τη διαδικασία αυτή και ο ιδιωτικός τομές μπορεί να παρέχει όλη τη γνώση για να γίνει αυτό. Για εμένα αυτό είναι το κλειδί για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, αν η Ελλάδα ξεκινήσει τώρα να επενδύει σε όσα πρέπει να γίνουν για να προσελκύσει αυτού του είδους τους εργαζόμενους μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόλογο hub για τους ψηφιακούς νομάδες.

Ο Nacho Rodríguez, Founder της repeople.co σημείωσε πως όρος ψηφιακός νομάς έχει αλλάξει ανά τα χρόνια και ειδικά τώρα λόγω της πανδημίας. «Τα πράγματα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα. Εμείς βρισκόμαστε στα Κανάρια Νησιά και αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία προσέλκυσης ταλέντων, ψηφιακών νομάδων και εξ αποστάσεως εργαζομένων.

Η απομακρυσμένη εργασία υπήρχε και πριν την πανδημία, αλλά όχι στον βαθμό που υπάρχει τώρα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες, δημιουργήσει την κατάλληλη κοινότητα, αναδιαμορφώσει τους φόρους και τις υποδομές τότε μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο σε κάποιον που επιλέξει τη χώρα για ένα χρονικό διάστημα ώστε να εργαστεί».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News