ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για τα προγράμματα κατάρτισης στη μετά-Covid εποχή

Το σχέδιο για τα προγράμματα κατάρτισης στη μετά-Covid εποχή

Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται ήδη το νέο πλαίσιο για τα προγράμματα κατάρτισης που θα έχει ως στόχο να αλλάξει άρδην την επαγγελματική κατάρτιση τα επόμενα χρόνια στη χώρα και να στηρίξει την απασχόληση κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας στην αγορά εργασίας.

Η οδηγία του Κωστή Χατζηδάκη είναι περισσότερα προγράμματα κατάρτισης αλλά στοχευμένα. Τα νέα προγράμματα αυτά σε σχέση με παλαιότερα χρόνια αλλά και σήμερα  θα είναι στοχευμένα και θα καλύπτουν τις  νέες τάσεις και προκλήσεις που θα ζητά η αγορά εργασίας. Όπως για παράδειγμα στον τομέα των ψηφιακών δυνατοτήτων. Καθώς οι  επιχειρήσεις σήμερα προσπαθούν να κατανοήσουν και να εκμεταλλευτούν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις θα ζητούν εργαζόμενους  με  όλο και περισσότερες ψηφιακές δυνατότητες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα δημιουργηθούν αρκετά προγράμματα κατάρτισης με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων. Είδαμε για παράδειγμα πως οι συνθήκες λειτουργίας  που δημιουργήθηκαν κάτω από το Covid-19 οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν ψηφιακά πολύ πιο γρήγορα.

Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετά covid εποχή και στην ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας. Οι αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης θα καταλάβουν ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο της “πίτας” των διαθέσιμων κονδυλίων αλλά και των επόμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν περισσότερα προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν και περισσότεροι άνεργοι αλλά βάσει των αναγκών της αγοράς.

Οι αλλαγές όμως δεν θα αφορούν μόνο την μορφή των προγραμμάτων αλλά και την χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης. Στόχος θα είναι η χρηματοδότηση του κάθε κέντρου να συνδέεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς του ώστε να γίνεται και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε αυτό το σημείο αναβαθμίζεται και ο ρόλος του ΟΑΕΔ ο οποίος θα είναι και ο φορέας που θα αξιολογεί τις υπηρεσίες που θα παρέχει κάθε κέντρο κατάρτισης .Ένα από τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι πόσοι από τους ανέργους που καταρτίστηκαν για παράδειγμα βρήκαν δουλειά .Με βάση την αξιολόγηση ,το σκορ που θα συγκεντρώνουν τα κέντρα κατάρτισης  θα καθορίζεται και η επόμενη πολιτική για την κατάρτιση.

Η χρηματοδότηση του όλου σχεδιασμού για την κατάρτιση θα γίνει τόσο μέσω των διαθέσιμών πόρων  όσο και νέων όπως κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στις επιδιώξεις του υπουργείου  είναι η άντληση των πόρων να γίνει το συντομότερο δυνατό ώστε οι αλλαγές να μπουν σε εφαρμογή ,εν μέρει βέβαια ,από τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου κατά την τοποθέτηση του σήμερα στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ τόνισε «Το κοινωνικό μοντέλο στην μετά Covid εποχή έχει στο επίκεντρό του τον καταρτισμένο εργαζόμενο και την βιώσιμη επιχείρηση» ενώ  υπογράμμισε «τάσεις, οι οποίες υπήρχαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα αλλάξουν τα τοπίο, θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακλόγλου και στον σχεδιασμό της επόμενης, μετά την πανδημία περιόδου, τονίζοντας ότι

«η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, αποσκοπώντας στη βέλτιστη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων». Μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για την διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών».

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News