Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 15:57
BUSINESS & FINANCE

«Ψήνεται» mega ενεργειακό project Αιγύπτου – Ισραήλ

«Ψήνεται» mega ενεργειακό project Αιγύπτου – Ισραήλ

Το ενδεχόμενο δημιουργίας υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου εξετάζουν Αίγυπτος και Ισραήλ, οι οποίες δεν αποκλείουν το σενάριο κοινής συνεργασίας, με στόχο την αγορά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα πρωταρχικά σχέδια, τα οποία έγιναν γνωστά την Κυριακή, ο αγωγός θα μπορούσε να συνδέει το τεράστιο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» με τις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το φιλόδοξο project επέρχεται εν μέσω των προσπαθειών του Καϊρου να καταστεί σημαντικός ενεργειακός «παίχτης» στην περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο την αυξημένη ζήτηση για LNG στη Γηραιά Ήπειρο.

Φυσικά, σημαντικά οφέλη θα αποκομίσει και το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου. Αυτή την στιγμή, το Τελ Αβίβ εξάγει στην Αίγυπτο περίπου 7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, μέσω του υπάρχοντος αγωγού στη χερσόνησο του Σινά.

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Υπενθυμίζεται ότι αξιοσημείωτο μερίδιο στην ισραηλινή αγορά υδραγονανθράκων διαθέτει και η ελληνικών συμφερόντων Energean Oil, η οποία αυτή την στιγμή παράγει 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Σε βάθος 10ετίας – 20ετίας, μάλιστα, η ενεργειακή εταιρεία σκοπεύει στην εξόρυξη 110 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, μέσω νέων επενδύσεων, ύψους 170 εκατ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός ότι Ισραήλ και Αίγυπτος συμμετέχουν από κοινού και στο φόρουμ East Mediterranean Gas, το οποίο αποσκοπεί στην ενεργειακή συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Στο φόρουμ λαμβάνουν μέρος τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής (Κύπρος, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News