Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 15:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο αισιόδοξες οι γερμανικές επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο 

Πιο αισιόδοξες οι γερμανικές επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο 

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία καταγράφεται στους επιχειρηματικούς κύκλους στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, καθώς η θετική εικόνα που δείχνει η μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας των προγραμμάτων εμβολιασμού, συνετέλεσαν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo σκαρφάλωσε σε υψηλό 5 μηνών στις 92,4 μονάδες, ανακάμπτοντας σημαντικά από τις 90,3 μονάδες του Ιανουαρίου και το χαμηλό 6 μηνών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 90,5 μονάδες των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Αίσθηση δημιούργησε και η βελτίωση του δείκτη του Ifo που καταγράφει τις προσδοκίες, ανεβαίνοντας στις 92,2 μονάδες, από 90,6 τον Ιανουάριο και έναντι προβλέψεων για τιμή του δείκτη στις 91,8 μονάδες. 

«Η γερμανική οικονομία κοιτάει ξανά προς την ανάκαμψη», ανέφερε ο οικονομολόγος του Ifo, Κλάους Γουόλραμπε, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο όπως επισημαίνει οι εταιρείες έχουν αναθεωρήσει σημαντικά τα σχέδια για την παραγωγή τους, ενώ παράλληλα οι προσδοκίες για τις εξαγωγές έχουν ενισχυθεί. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις δείχνουν σίγουρες και για τις τρέχουσες συνθήκες, με τον σχετικό δείκτη να ανεβαίνει επίσης στις 90,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 89,2 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. 

«Οι επιχειρήσεις αναπνέουν τον ανοιξιάτικο αέρα και αρχίζουν να κοιτούν πέρα από την πανδημία», τονίζει ο ο Γιεργκ Κράμερ, οικονομολόγος στην Commerzbank, ο οποίος αναμένει μια ισχυρή ανάκαμψη την άνοιξη «ειδικότερα καθώς οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών για την πανδημία αναλογούσαν στο 6% του ετήσιου εισοδήματός τους στα τέλη του 2020».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News